Hoppa över innehåll

Mossa i gräsmattan – och så blir du av med den!

Att få mossa i gräsmattan händer de allra flesta. Mossan dyker ofta upp i början av säsongen och kan komma smygandes. Många märker inte ens att de har mossa i trädgården förrän den börjar ta över gräset, och då kan gräsmattan kännas blöt och sumpig. Dessutom skadas den oftare eftersom mossa lyfter från marken enklare än vad gräs gör.

Hur blir jag av med mossa i gräsmattan?

Det är en av de vanligaste frågorna vi får, och ibland brukar vi skämtsamt säga att det finns tre saker man kan göra: gödsla, gödsla och gödsla. Skämt åsido, så ligger det faktiskt mycket i det. En av de vanligaste orsakerna till att mossa uppstår är näringsbrist i gräsmattan. Gräsmattor är bland det mest näringskrävande vi har i våra trädgårdar, och får inte gräset den näring det behöver tappar det kraft och blir lättare utkonkurrerat av den envisa mossan. 

Mossa gillar skugga och sur jord 

Mossan är egentligen en fascinerande växt som börjar växa tidigt på året och fortsätter växa på hösten ända tills temperaturen går ner till noll (gräset slutar växa vid 8 grader). I skugga, i steril, näringsfattig och försurad jord, där de flesta andra växter går bet – frodas mossan. Mossan trivs även i mycket fukt och tål inte torka, därför hittar man den främst i trädgårdens skuggiga delar, under buskar och träd och på trädgårdens norrsida. 

Ensidig NPK-gödsling ger mossa 

Vid tillverkning av så kallat handelsgödsel, eller NPK-gödsel, syrabehandlas gödseln för att bli vattenlöslig. Denna syra hamnar i jorden och sänker successivt jordens pH-värde. En ensidig användning av handelsgödsel gynnar alltså mossan. Likadant är det med många mossbekämpningsmedel. De tar endast tillfälligt bort symptomen, men på sikt försurar de jorden och skapar en perfekt miljö för mossan att leva i. Algomin gödsel innehåller ingen syra, utan enbart näringsämnen som är bra för jorden och gräset.  

Förändra förutsättningarna – bli av med mossan! 

För att komma åt mossproblemet måste man se över förutsättningarna man har och om möjligt ändra dessa för att få mossan att trivas sämre. Misstänker man att man har en försurad jord bör man höja pH-värdet för att gynna gräset istället för mossan. Detta gör du enkelt genom att gödsla med Algomin Gröna Fingrar. Om du har mycket mossa på grund av att din gräsmatta är skuggtäckt, kanske du kan överväga att ta ner träd eller buskar för att släppa in mer ljus till gräsmattan. 

Men den allra enklaste åtgärden är ändå samma som vi nämnde i början: gödsla, gödsla och gödsla! Med Algomin Grönare Gräsmatta eller Algomin Prunkande Trädgård, flera gånger under säsongen. Du blir inte av med mossan på en dag, kanske inte ens på en sommar, men med lite tålamod och envishet kommer gräset att konkurrera ut mossan! 

Vid stora problem finns nya Algomin Mindre Mossig Gräsmatta!

Algomin Mindre Mossig Gräsmatta ska användas till gräsmattor där mossan tagit över och blivit ett problem. Med Algomin Mindre Mossig Gräsmatta stärker och gödslar du gräsmattan samtidigt som du torkar ut mossan. Produkten är både miljövänligt och långtidsverkande, och eftersom det är en näring – inte ett gift – är den ofarlig för både barn och husdjur. Den missfärgar dessutom varken sten eller trä. Med Algomin Mindre Mossig Gräsmatta hjälper du det naturliga kretsloppet på traven, och du får ett friskt och grönt gräs som konkurrerar ut mossan på naturlig väg! 

Hur kan detta vara möjligt? Hemligheten är att Algomin Mindre Mossig Gräsmatt innehåller NutriActiv, en unik blandning av naturliga ämnen från brunalger som på naturlig väg stimulerar gräsets förmåga att ta upp näring ur jorden. Det gör gräset friskare, kraftigare och uthålligare så det kan konkurrera ut mossan.Algomin Mindre Mossig Gräsmatta innehåller även kalk, vilket höjer pH-värdet i marken. Ett högre pH-värde gör att mossan torkar ut och hindrar den från att komma tillbaka. 

Gödsla med Algomin Mindre Mossig Gräsmatta på våren när gräset börjat växa, eller sommaren. 

Vid riktigt kraftiga angrepp kan en andra omgång ges efter två månader (det är aldrig för sent att börja). 

Så här gödslar du med Algomin Mindre Mossig Gräsmatta: 

  1. Kratta gräsmattan med en plastkratta för att få bort gammalt gräs, ogräs eller löv. Det går bra att gödsla när som helst på året, men det är bäst att göra det på våren eller sommaren. 
  2. Räkna ut hur mycket gödsel du kommer behöva för ett jämnt lager (ca 1kg/20 m²). 
  3. Använd gärna en gödselspridare och sprid ut Mindre Mossig Gräsmatta över hela din gräsmatta, eller där du ser att mossan tagit över. 
  4. Du kan gödsla oavsett om det kommer regna eller inte, men för bäst effekt ska du vattna rikligt efter du gödslat. Algomins gödsel är inte syrabehandlat vilket betyder att du inte riskerar att bränna din gräsmatta, oavsett väder. 
  5. Har du starka angrepp av mossa kan du upprepa processen igen efter två månader. 
  6. När mossan börjat torka ut kan du kratta upp den och slänga. Fyll på kala fläckar efter mossan med dressjord och så nytt gräs om du vill. 

 

Vill du ha fler tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

 

 

 

 

Sök