Hoppa över innehåll

10 favoriter som sätter färg på höstträdgården

Har alla blommor tagit slut i din trädgård nu i mitten av september? Då kanske du ska fundera på att plantera fler höstblommande växter till nästa år! Det finns massor av vackra perenner och ettåriga blommor som blommar sent, från augusti ända fram tills första frosten kommer. Kanske är det faktiskt nu, när sommaren går mot sitt slut och vintern gör sig påmind, som vi behöver blommor omkring oss allra mest!? Här får du tips om 10 stycken blommor som är som vackrast på sensommaren/hösten!

Läs mer om fördelarna med att plantera på hösten här!

Sommaraster,

Callistephus chinensis,

är en ettåring som blommar från augusti tills frosten kommer. Den finns i vitt, gult, rosa, rött eller lila och blir mellan 20-75 cm hög. Underbar snittblomma som håller länge i buketten. Sommarens sista fjärilar och bin är tacksamma för dessa blommor, och besöker dem gärna!

Jätteverbena,

Verbena bonariensis,

är sommarblomman som ger dig höjd och magiskt skir blomning i rabatten. Upp till 120 cm kan plantorna bli, och de är som vackrast om man planterar många tillsammans. Blommar från juli till första frosten.

Vill du höstpyssla? Läs här hur du pysslar med kastanjer och bär!

Rosenskära,

Cosmos bipinnatus,

är en sommarblomma med läckra blad som påminner om dill och underbara blommor. Finns i många olika varianter, enkla och fyllda, och i olika nyanser av rosa och vitt, och även milt gul. Blommar från juli till frost.

Trädgårdsgullris,

Solidago,

behöver man inte krusa, även totalt bortglömd och negligerad kommer den troget varje år och blommar i varmt gult på runt 100 cm höga stjälkar på sensommaren. Med tanke på hur mycket den sprider sig bör man veta vad men ger sig in på när man planterar den. Bäst passar den i stora, naturlika planteringar tillsammans med andra vajande höjdare.

Zinnia,

Zinnia elegans,

är en klassisk ettåring som är både vacker och lättodlad. Blommar fantastiskt från juni till september, och är den perfekt snittblomman med sina kraftiga stjälkar och stadiga blommor. Klipp bort vissna blommor så förlängs blomningen!

Höstanemon,

Anemone x hybrida,

är en förtjusande höstblommande perenn som när den väl fått fäste kan sprida sig och bilda stora, vackra bestånd i rabatten. Blommar i augusti-september och blir runt 100-150 cm hög. Stadigt växtsätt trots dess skira utseende gör den till en riktigt odlingsvärd blomma för alla oss som gillar romantisk stil!

Röd rudbeckia/solhatt,

Echinacea purpurea,

har blivit en riktig trendväxt, och nya sorter i de mest fantastiska färger kommer varje år. Som den prärieväxt den är gillar den en solig växtplats med väldränerad jord, inte i blöt och tung lerjord i skuggan alltså. Perennen blommar från juli till september och blir runt 80-100 cm hög.

Kärleksört,

Sedum,

är en pålitlig höstblommande perenn som är både vacker och problemfri. Kommer troget varje år och ger glans åt hösten med sin rosa färgprakt. Superfin tillsammans med prydnadsgräs! Blir runt 40-50 cm hög.

Höstflox,

Phlox paniculata,

blommar i juli-september, blir runt 90-120 cm hög och ger en fin färgklick i höstträdgården. Finns förutom i lila även i blåviolett, rosa, och vitt. Denna perenn vill gärna stå i full sol, men se upp, blir växtplatsen för torr har den lätt att drabbas av mjöldagg.

Läs mer om höstaster, den bästa höstblommaren här!

Praktrudbeckia,

Rudbeckia fulgida var. speciosa,

är en präskrageliknande gul skönhet som blommar mellan augusti och oktober. En högrest perenn som ger både färg och höjd till sensommarrabatten.

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök