Hoppa över innehåll

Gör som proffsen – plantera på hösten!

Det är många som säger att planteringsåret börjar på hösten och det är så sant som det är sagt! Det är nämligen så att hösten är den bästa tiden för att plantera och omplantera växer.

Beroende på var i landet du bor så räknas trädgårds-hösten att vara från augusti till och med september. Under denna tid är det fortfarande hög aktivitet i rötterna men växterna har slutat med sin tillväxt.

När du då planterar under denna period har växten all energi i rötterna och gör sig snabbt hemmastadd på sin nya plats.

Fördelen är också att under denna tid är det mycket fukt i jorden och inte samma risk för torka som det är under vår och sommar. Otroligt nog så har växterna nu också stor glädje utav daggen!

 

HUR PLANTERAR JAG?

När du ska plantera växter (bortsett från de växter som önskar sur jord) så blandar du Algomin Prunkande Trädgård i jorden.  Det ska inte läggas i botten eller uppe på utan snarare runtom rötterna nere i jorden.

Det är också hög tid att omplantera de växter du önskar flytta på eller om du delar perenner eller liknande för att få fler av dem.

Läs mer om fördelarna med att plantera på hösten här!

HUR GÖDSLAR JAG?

Nu på hösten är det gödsel med lite eller inget kväve som gäller och då är det Algomin Prunkande Trädgård eller Algomin Höstnäring som du kan använda till alla dina växer samt din gräsmatta.

Algomin Trädgårdsgödsel samt Algomin Höstnäring är kvävefattiga och därför passar de bra till höstgödsling då växterna inte ska få tillsatt kväve under hösten.

Vi rekommenderar att du ska gödsla innan frosten kommer och innan tjälens intågande. När du ska gödsla buskar och träd så rekommenderar vi spettmetoden.

Tips! Läs mer om hur du höstgödslar här!

TÄNK OM JAG GÖDSLAR FÖR SENT OCH FROSTEN KOMMER?

Om du råkar gödsla för sent så är det inte gödslat förgäves! Eftersom Algomin Trädgårdsgödsel samt Algomin Höstnäring inte innehåller vattenlösliga ämnet kväve så kommer gödslet finnas kvar i jorden nästa år efter snösmältningen och när tjälen försvinner.

 

NÄR BESKÄR JAG BUSKAR OCH TRÄD?

Det är också under hösten som det är bäst att beskära alla växter som du önskar beskära. Det vill säga under jas-perioden som är juli, augusti och september.

Du ska dock vara försiktig med att beskära de så kallade ”tidigblommande” växterna som redan under hösten sätter skott som ska slå ut under kommande vår.

 

KAN JAG SÅ GRÄSMATTA PÅ HÖSTEN? 

Har påven en lustig hatt? Ja! Det är absolut bästa tiden att så gräs nu under hösten!

Blanda till fördel jorden med Algomin Trädgårdsgödsel innan du sår ditt gräs. Sen är det bara att så och vänta på regn och dagg!

Du behöver inte förbereda jorden mer än att blanda jorden med gödsel innan sådd. Fördelen med att blanda upp jorden med Trädgårdsgödsel är att det ger en god rotbildning.

Gödslar du inte innan du sår så rekommenderar vi att gödsla efter att gräset har vuxit upp och du känner att du kan gå på det. Det blir då eventuellt till våren om du höstsår din gräsmatta. Då kan du gödsla som vanligt med Algomin Grönare Gräsmatta efter snösmältningen och när tjälen har försvunnit.

Vi rekommenderar att gödsla din gräsmatta tre gånger om året och det vill säga vår, sommar och höst.

Håller du på med höstfix? Glöm inte de här sista fixen innan du stänger trädgården!

MEN VAD GÖR JAG MED MINA VÄXTER SOM SKA HA SUR JORD? 

Algomin Trädgårdsgödsel och Algomin Höstnäring höjer pH-värdet i jorden så du ska inte använda det till växter som ska ha sur jord.

Växter med sur jord gödslar du med benmjöl eller Rhododendron-jord.

 

Vill du ha fler tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök