Hoppa över innehåll

Höstaster: bästa höstblommaren!

Det är lätt att glömma bort att plantera växter som blommar på hösten! Ofta fokuserar man på vår och sommar. Det är då man går till plantskolan, och man väljer i regel något som blommar och är fint där och då. Men en färgrik blomning på hösten ångrar man verkligen aldrig att man satsat på! Och drottningen bland de senblommande perennerna är utan tvekan höstastern.

Läs mer om fördelarna med att plantera på hösten här!

Höstaster är typiska rabattväxter som trivs i näringsrik, gärna lite kalkhaltig jord. Med andra ord gillar höstastern en rejäl giva Algomin Prunkande Trädgård på våren. Då hinner den ladda upp och ge en extra praktfull blomning från juli och ibland ända fram till december eller när frosten kommer. Fördelen med att gödsla dem med Algomin Prunkande Trädgård är dessutom att gödningen är rik på kalium, vilket hjälper växterna att stå emot mjöldagg bättre.

Perennen finns i rosa, blåa, lila, vita och mörkt röda kulörer och varierar i höjd och bladform beroende på namnsort. De vanliga höstastrarna blir runt 100-120 centimeter höga, buskiga med starkt förgrena stjälkar och kvastar med massor av blommor på runt 3 centimeter.

Man kan med fördel dela och plantera om sina höstastrar vartannat eller vart tredje år, på våren. På så vis undviker man att plantorna blir glesa i mitten. Höstastern är en bra snittblomma som är fin att plocka in och som står sig länge i vasen.

Vill du höstpyssla? Läs här hur du pysslar med kastanjer och bär!

Planterar man många olika sorter och färger får man en häftig mängdkänsla och en riktigt maffig höstrabatt! Vill man kan man plocka bort vissna blommor efter hand för att stimulera plantan till ytterligare blomning.

Astern är också en riktigt bra samplanteringsväxt till andra höstblommande perenner. Här ovan syns vit höstaster som bildar en perfekt fond till den praktfulla echinacean.

Höstaster är en tacksam, lättskött perenn som definitivt är odlingsvärd!

Psst! Ta del av 10 favoriter som sätter färg på höstträdgården!

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök