Hoppa över innehåll

Därför ska du odla blommor i trädgårdslandet!

Det finns många goda anledningar till varför man ska låta trädgårdens blomsterprakt sprida sig även in i köksland och grönsaksodlingarna! Här listar vi några av dem:

1. Det är vackert! 

Nyfiken på att odla ekologiskt? Ta del av våra tips och råd här.

2. Vissa går också att äta! Väljer du ätliga blommor, som exempelvis ringblommor, tagetes eller indiankrasse till trädgårdslandet slår du många flugor i en smäll!

2. Man minns att plocka dem! Ute i rabatten kan man lätt glömma att plocka en bukett då och då, i kökslandet är det lätt att ”skörda” några vackra blommor i samma veva som man plockar in lite sallat.

Visste du att du kan plocka dina egna fröer? Läs mer om hur du gör här!

4. De lockar nyttodjur! Blommorna lockar nyttiga insekter till dina odlingar som i sin tur hjälper dig med pollinering och att hålla eventuella skadedjur i schack.

5. Som jordförbättring! Exempelvis lupin, klöver och sötväppling är perfekta gröngödslingsväxter som binder kväve från luften som sedan släpps ut i jorden när växterna brukas ner.

Dags att plantera vårlökar? Läs vår artikel här om hur du lyckas!

6. Du bidrar till en biologisk mångfald! Ju fler olika arter vi blandar i våra trädgårdar och odlingar, ju bättre är det för vilda arter som hotas av utrotning på grund av moderna jord- och skogsbruksmetoder.

Hoppas du fått inspiration till att börja odla blommor i trädgårdslandet!

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök