Hoppa över innehåll

Därför ska du odla blommor i trädgårdslandet!

Det finns många goda anledningar till varför man ska låta trädgårdens blomsterprakt sprida sig även in i köksland och grönsaksodlingarna! Här listar vi några av dem:

1. Det är vackert! 

2. Vissa går också att äta! Väljer du ätliga blommor, som exempelvis ringblommor, tagetes eller indiankrasse till trädgårdslandet slår du många flugor i en smäll!

2. Man minns att plocka dem! Ute i rabatten kan man lätt glömma att plocka en bukett då och då, i kökslandet är det lätt att ”skörda” några vackra blommor i samma veva som man plockar in lite sallat.

4. De lockar nyttodjur! Blommorna lockar nyttiga insekter till dina odlingar som i sin tur hjälper dig med pollinering och att hålla eventuella skadedjur i schack.

5. Som jordförbättring! Exempelvis lupin, klöver och sötväppling är perfekta gröngödslingsväxter som binder kväve från luften som sedan släpps ut i jorden när växterna brukas ner.

6. Du bidrar till en biologisk mångfald! Ju fler olika arter vi blandar i våra trädgårdar och odlingar, ju bättre är det för vilda arter som hotas av utrotning på grund av moderna jord- och skogsbruksmetoder.

Hoppas du fått inspiration till att börja odla blommor i trädgårdslandet!

 

Sök