Hoppa över innehåll

Samla egna fröer – bra för miljö och plånbok!

Visste du att du inte behöver springa och köpa nya fröpåsar varje vår? En hel del fröer kan du faktiskt samla in själv, utan att vara odlingsexpert! Att samla in egna fröer inför kommande odlingssäsonger är inte bara bra för plånboken, det är också ett bra miljötips. Dels eftersom de allra flesta av oss hobbyodlare inte använder gifter i trädgården, så fröerna från våra egna växter blir automatiskt ekologiska. Dels för att ju mindre vi konsumerar generellt, ju mindre tär vi på vårt jordklot.

Hur ska man samla egna fröer?

Det man får göra är att låta växterna gå i blom, blomma över och bilda sina frön – och sedan är man där och plockar av dem. När det gäller vissa växter är detta ganska naturligt. Som ringblommor exempelvis. Det enda man ska tänka på är att inte städa bort de vissna blomhuvudena utan låta dessa står kvar, och när blommorna förvandlats till bruna, torra bollar så skördar man fröna!

Och samma princip fungerar för grönsaker. Låt exempelvis ett par skidor av brytbönorna eller sockerärtorna sitta kvar tills de torkat så har du utsäde till nästa år!

 

Tips att tänka på!

  • Ta inte frön ifrån sorter som har F1 i namnet. Dessa är hybrider som avlats fram för att producera bra, men deras frön är ofta väldigt opålitliga och dåliga.
  • Vissa grönsaker blommar inte förrän på sitt andra levnadsår, exempelvis morötter.
  • Förvara fröerna torrt och svalt, och glöm inte att MÄRKA påsen eller kaffefiltret eller vad du nu lägger fröerna i. Man tror man minns, men till våren är det som bortblåst…!

Massor av matnyttig information om att samla sina egna fröer hittar du hos Runåbergs fröer: här!

Sök