Hoppa över innehåll

Enkel ”hemlighet” bakom grönaste gräsmattan: gödsla 2 gånger!

Det skrivs böcker och bloggposter långa som den gamla telefonkatalogen om hur man på allra bästa sätt sköter en gräsmatta. Det pratas om gödselprogram, vertikalskärning, mossbekämpning, ogräsrensning och stödsådd. Och visst, har man ett brinnande intresse för gräsmattan och verkligen vill nörda ner sig finns det massor att lära sig, och att tillämpa. Men efter många år i gräsmattebranchen har vi på Algomin kommit fram till vad vi anser vara ”hemligheten” bakom en frisk, frodig och grön gräsmatta. Och lustigt nog är det ett snudd på löjligt enkelt knep som ALLA kan ta till sig och praktisera, utan avancerade maskiner, utan farliga gifter, utan massor av arbetstimmar i trädgården.

”Hemligheten” bakom grönaste gräsmattan!

Okej, är ni beredda, här kommer ”hemligheten”, vårt bästa tips:

Gödsla gräsmattan 2 gånger!

Det låter kanske löjligt, det låter kanske simpelt, men faktum är att skillnaden mellan att gödsla bara en gång, eller att fylla på med en gödsling till under säsongen är väldigt stor. Gräsmattan är det mest näringskrävande vi har i trädgården. Den växer och växer och grönskar och grönskar och vi klipper den gång på gång. För att den ska orka fortsätta med samma växtkraft MÅSTE den få påfyllning av näringsämnen från oss.

 

Många nöjer sig med en giva

Många trädgårdsägare är på hugget på våren. Vid påsk är man otroligt sugen på att komma ut i täppan och man går ut hårt med planteringar, krukor, projekt och skötsel. Det är nu, den första riktigt fina helgen på året, de flesta gödslar sin gräsmatta första gången på säsongen. Vilket är jättebra, man ger mattan en bra start och kickar igång växtprocessen. Men sedan, efter en 5-6 veckor, fram emot midsommar, då har den första givan gödsel vi gav till gräsmattan tagit slut! Näringen är uppanvänd, och gräsmattan är hungrig på mer! Men nu har en hel del trädgårdsägare tappat den där första farten man hade på våren. Man ligger hellre en extra halvtimme i hängmattan än att gödsla gräsmattan. Men då börjar tyvärr mattan att ta stryk. Utan påfyllda näringsdepåer fungerar den sämre på alla nivåer. Den tål torka sämre, och blir lätt gul under långvarigt uppehållsväder. Den tål slitage, ohyra och den invaderande mossan sämre. Allt detta kan göra att mattan stannar av att växa, får kala fläckar och är helt enkelt långt ifrån så där grönskande och frisk som vi vill ha den!

 

Med gödsling nr 2 vinner man högsommaren!

Den som kommer ihåg att gödsla sin gräsmatta för andra gången (cirka 6 veckor efter första gödslingen) kommer belönas med en grön och fin matta även under högsommaren och in på sensommaren! Så vi rekommenderar: sätt en påminnelse i kalendern att gödsla gräsmattan för andra gången och du kommer inte ångra dig!

 

Mer inspiration:

Dubbel gödsling för trippelt resultat!

Grundläggande tips för gräsmattan

Så jobbar man mot mossa i gräsmattan

Sök