Hoppa över innehåll

Så gödslar du din gräsmatta

De mest slitstarka, gröna och fina gräsmattorna är de som är välmående.

I den här artikeln går vi igenom varför, hur och när du ska gödsla din gräsmatta. Du får dessutom några extra användbara tips, så att du kan få den snyggaste gräsmattan bland grannarna!

För att ta hand om din gräsmatta på bästa sätt och se till att den mår så bra som den kan, behöver du gödsla den regelbundet. Att gödsla din gräsmatta behöver inte vara komplicerat utan du kan enkelt få in en fungerande rutin tillsammans med resten av ditt trädgårdsarbete.

Därför ska du gödsla din gräsmatta

Alla gräsmattor tappar näring naturligt och det sker för att gräset helt enkelt tar upp all den näring som finns ur jorden. Det kan på sikt göra att gräset blir glesare, sprödare och tappar den fina gröna färgen som du vill ha. Dessutom blir det enklare för mossa och ogräs att ta över gräsmattan om gräset är för svagt för att konkurrera ut dem. Genom att gödsla din gräsmatta kan du tillsätta näring som gör att gräset blir starkare och mer välmående.

Läs mer om hur du gödslar gräsmattan hela säsongen här!

Så väljer du vilken gödsel som passar din gräsmatta bäst

Undvik gärna konstgödsel när du ska gödsla din gräsmatta. Konstgödsel har stor klimatpåverkan under tillverkning och är dessutom lätt att överdosera vid användning. Överdosering leder i sin tur till övergödning vilket skadar både djur och natur. Välj istället naturliga gödsel med större ursprung från naturen.

All gödsel från Algomin innehåller brunalger och långsamverkande kväve som hjälper gräset växa både i mängd och i styrka. Brunalgerna stärker gräsets rötter så att de kan ta upp mer näring och göra gräset överlag mer tåligt. Till skillnad från många andra gödsel, är Algomins gödsel dessutom helt ofarligt för både barn och husdjur.

Psst! Ta del av nyckeln till att få den grönaste gräsmattan – gödsla två gånger!

Algomin Grönare Gräsmatta – För dig som vill ta väl hand om hela din trädgård

Algomin Grönare Gräsmatta är en gödsel som fungerar fantastiskt för både gräsmattor och andra växter i din trädgård. Den ger gräset en extra skjuts samtidigt som den motverkar mossa och ogräs. Grönare Gräsmatta innehåller inte heller några lättlösliga näringsämnen vilket gör att du slipper riskera att bränna din gräsmatta.

Algomin Hållbar Gräsmatta – För dig som vill ha ett naturligt gödningsmedel

Gödsel för gräsmattor innehåller ofta mycket kväve och kalium, gräs behöver kväve för att växa och kalium bidrar till växters naturliga fotosyntes. Algomin Hållbar Gräsmatta innehåller vegetabiliskt kväve från majsgluten och kalium direkt från jord.  Hållbar Gräsmatta bidrar dessutom till att mångdubbla mikrolivet i jorden.

Algomin Höstnäring – För dig som vill förbereda din gräsmatta inför vintern

Algomin Höstnäring är till för att hjälpa gräsmattan klara vintern bättre. Till skillnad från gödsel som används på våren och sommaren, är Höstnäring kvävefattigt och innehåller istället naturlig fosfor, kalium och andra viktiga mikronäringsämnen. Det gör att gräsmattan får ett naturligt skydd mot frostskador, sjukdomar och tillväxt av mossa.

Algomin Mindre Mossig Gräsmatta – För dig som vill få bort mossa från gräsmattan

Algomin Mindre Mossig Gräsmatta tar bort befintlig mossa, men motverkar även att den dyker upp igen. Mindre Mossig Gräsmatta tillsätter näring som stärker gräset så att den på ett naturligt sätt kan konkurrera ut mossan. Dessutom höjer gödslet pH-värdet i jorden så att den blir mindre trivsam för mossa (men desto trevligare för gräs!).

Algomin Robot – För dig med en robotgräsklippare

Visste du att vanlig gödsel kan skada din robotgräsklippare? Näringen i Algomin Robot kommer i små korn som snabbt löses upp och försvinner ner i gräsmattan. Det gör att din gräsmatta får rikligt med mineraler och mikronäringsämnen samtidigt som knivarna på gräsklipparen inte riskerar att skadas.

Lär dig mer om hur du tar hand om gräsmattan med våra grundläggande tips här!

Så gödslar du steg för steg:

  1. När du ska gödsla, tänk på att hellre gödsla lite mindre men oftare. Börja gödsla i början av säsongen eller när gräset först börjar växa. Gödsla sedan 2-3 gånger per säsong med ungefär 6 veckors mellanrum, en gång på våren, en gång innan midsommar och en gång på hösten.
  2. Mät upp området du vill gödsla och beräkna hur mycket gödsel du behöver. Doseringen kan vara olika beroende på vilken gödsel du använder och vad som står på förpackningen. Var noga med doseringen och gödsla hellre mindre än mer.
  3. Använd gärna en spridare för att få ett så jämnt lager gödsel som möjligt. Algomins Spridare fungerar utmärkt för olika typer av spridning och rymmer upp till 20 kilo.
  4. Om det är torrt ute, vattna gräsmattan rikligt direkt efter du gödslat.

 

Vill du ha fler tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök