Hoppa över innehåll

Nyckeln till den grönaste gräsmattan: Gödsla två gånger!

Gräsmattan är det mest näringskrävande vi har i trädgården. Den växer och växer, grönskar och grönskar, och vi klipper den gång på gång. För att den ska orka fortsätta med samma växtkraft MÅSTE den få påfyllning av näringsämnen från oss. 

Det skrivs böcker och bloggposter långa som den gamla telefonkatalogen om hur man på allra bästa sätt sköter en gräsmatta. Det pratas om gödselprogram, vertikalskärning, mossbekämpning, ogräsrensning och stödsådd. Och visst, har man ett brinnande intresse för gräsmattan och verkligen vill nörda ner sig finns det massor att lära sig. Men efter många år i gräsmattebranchen har vi på Algomin kommit fram till vad vi anser vara ”hemligheten” bakom en frisk, frodig och grön gräsmatta. Och lustigt nog är det ett snudd på löjligt enkelt knep som ALLA kan ta till sig och praktisera, utan avancerade maskiner, utan farliga gifter och utan massor av arbetstimmar i trädgården. 

”Hemligheten” bakom grönaste gräsmattan!

Okej, är ni beredda, här kommer ”hemligheten”, vårt bästa tips:

Gödsla gräsmattan 2 gånger!

Det låter kanske löjligt, det låter kanske simpelt, men faktum är att skillnaden mellan att gödsla bara en gång, eller att fylla på med en gödsling till under säsongen är väldigt stor. Gräsmattan är det mest näringskrävande vi har i trädgården. Den växer och växer, grönskar och grönskar, och vi klipper den gång på gång. För att den ska orka fortsätta med samma växtkraft MÅSTE den få påfyllning av näringsämnen från oss. 

Många nöjer sig med en giva

Många trädgårdsägare är på hugget på våren. Vid påsk är man otroligt sugen på att komma ut i trädgården och man går ut hårt med planteringar, krukor, projekt och skötsel. Det är även då, under den första riktigt fina helgen på året, som de flesta gödslar sin gräsmatta första gången på säsongen. Vilket är jättebra, eftersom man ger mattan en bra start och kickar igång växtprocessen. Men sedan, efter en 5-6 veckor, fram emot midsommar, har den första givan gödsel tagit slut! Näringen är uppanvänd och gräsmattan är hungrig på mer. Det är även nu som en hel del trädgårdsägare tappat den där första farten man hade på våren. Man ligger hellre en extra halvtimme i hängmattan än att gödsla gräsmattan. Men då börjar tyvärr gräsmattan att ta stryk.  

Utan påfyllda näringsdepåer fungerar den sämre på alla nivåer. Den blir mindre motståndskraftig mot torka, slitage, ohyra, mossa och blir lätt gul under långvarigt uppehållsväder. Allt detta kan göra att gräset slutar växa, får kala fläckar och blir långt ifrån så där grönskande och frisk som du vill ha den. 

Med gödsling nr 2 vinner man högsommaren!

Den som kommer ihåg att gödsla sin gräsmatta för andra gången (cirka 6 veckor efter första gödslingen) kommer belönas med en grön och fin matta även under högsommaren och in på sensommaren! Så vi rekommenderar: sätt en påminnelse i kalendern att gödsla gräsmattan för andra gången och du kommer inte ångra dig! 

Vilket gödsel ska jag använda? 

Ge gräset en omgång Algomin Grönare Gräsmatta när det vaknar på våren, och en omgång runt midsommar för en grönskande och frisk gräsmatta hela sommaren. Dessutom gör den extra dosen näring att den klarar sig bättre över vintern. 

Om jag har mycket mossa? 

Tack vare att du gödslar gräsmattan två gånger istället för en gång ger du gräset den näring och kraft det behöver för att konkurrera ut mossan. En gräsmatta som har slut på näring orkar inte hålla stånd mot mossan. När du ger en extra giva Algomin Grönare Gräsmatta vid midsommar ger du gräsmattan en större chans att vinna kriget mot mossan! För riktiga problemområden med stora mossproblem rekommenderar vi Algomin Mindre Mossig Gräsmatta som, förutom att vara en näringsrik gödning till gräsmattan, också torkar ut och hämmar mossan. Läs mer om varför det blir mossa, och hur du kan jobba förebyggande. 

 

Vill du ha fler tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret! 

 

 

 

Sök