Hoppa över innehåll

Förodla – så lyckas du!

Så dina första växter redan nu, vi har tipsen som får dig att lyckas!

Förodla grönsaker och blommor inne gör man för att få ut så mycket som möjligt av växterna. Eftersom Sverige har en relativt kort sommar måste man ge vissa växter försprång så att de ska hinna växa sig stora, blomma och mogna fram frukt.

Det är egentligen ganska enkelt: du sår frön i någon slags kruka eller behållare inomhus, förvarar dem i fönsterkarmen eller annan ljus plats och flyttar ut när vädret och temperaturen tillåter! På fröpåsar kan man alltid läsa om just den plantan lämpar sig för att förså, och ungefär när man ska göra det. Vissa sorter kan man börja med redan nu! Vi listar ett par stycken och ger några generella tips som kommer hjälpa på vägen för att få till en lyckad förodling!

  • Börja nutomat och chili växer långsamt och kan sås tidigt! Tomat brukar man grovt räkna att de växer 2 månader inomhus innan de får flytta ut. Då ska risken för frost vara helt borta, så det kan variera en hel del från norr till söder. Man får räkna baklänges två månader från när det brukar vara slut på nattfrost och är behagligare väder och börja då! Har man uppvärmt växthus kan man såklart börja ännu tidigare. Kronärtskocka växer långsamt och kan sås i februari, liksom paprikarotselleriverbena och begonia.
  • Använd såjord! Vanlig planteringsjord kan innehålla för mycket näring och bli för starkt för fröna och kan göra att de gror sämre!
  • Ljus är viktigt! För att inte plantorna ska växa sig långa, gängliga och bli ömtåliga måste de få mycket ljus. Extra växtlampor kan göra stor skillnad i vårt svaga vårvinterljus.
  • Glöm inte vattna! Små plantbebisar är känsliga för uttorkning! Kolla varje dag. Ett hett tips är att använda speciella bevattningsmattor som suger upp vatten och håller jämn fuktighet.
  • Ge inte upp! Ibland går det bara snett. Om inga av fröna gror, så ett gäng nya! Endast den som ger sig förlorar…!

 

Sök