Hoppa över innehåll

Plantera klematis – men skydda rothalsen!

Klematis är en älskad klätterväxt som finns i en uppsjö av sorter, färger och varianter. Storblommiga och småblommiga, tidigblommande och senblommande.

Klematisens naturliga växtplats är runt, under och på buskar, så växer den i sitt vilda tillstånd. Den villar alltså att stå med rötterna i skuggan, ordentligt i skuggan!
– Det allra bästa är faktiskt att plantera klematisen under en buske eller ett träd och låta den klättra där, säger trädgårdsexperten Jankov Månsson.

Har men redan en klematis som står lite för soligt kan man skugga rothalsen genom att sätta något för, en tegelpanna, några tegelstenar eller kanske en halv kruka.

Plantering:

– Använd gärna en säck rosjord till att fylla planteringsgropen med, leran i den håller fuktigheten bra. Och glöm inte att trassla upp och dela på rotsnurret på klematisplantan, säger Jankov.

Vattning:

Klematisen gillar inte om det blir för fuktigt i ytjorden kring rothalsen.

– Det bästa är om man gräver ner ett rör vid planteringen som man sedan kan vattna i så når vattnet direkt till rötterna utan att fukta rothalsen, säger Jankov.


Gödsling:

Benmjöl, rosjord, Algomin Prunkande Trädgård, Algomin Gröna Fingrar. (Det finns vissa sorter som inte gillar kalk, dessa bör ej ha Algomin gödsel, hör med din plantskola när du köper klematisen).

Beskärning:

  • De som blommar väldigt tidigt – klipp efter blomning.
  • De som blommar på årsskotten – klipp tidigt på våren.
  • De som blommar två gånger – klipp efter första blomningen.
    – Men kom ihåg att du MÅSTE inte klippa din klematis om du inte vill, bara om du tycker att det behövs, säger Jankov.


Fråga till Jankov:
Kan man flytta en klematis som hamnat fel, eller som man vill ha någon annanstans i trädgården?
Jankovs svar:
– Ja! Bäst är att flytta den på våren. Klipp ner den i samband med flytten och gödsla med rosjord och benmjöl.

 

Sök