Hoppa över innehåll

Odla i pallkrage – Del 2 – Gödsling!

När man odlar i avgränsade behållare, oavsett om det gäller en liten kruka eller en stor pallkrage, blir rätt gödsling viktigt för att lyckas. Det kommer ju inte in några nya näringsämnen på ”naturlig” väg, utan allt som grödorna och jorden behöver måste vi tillföra själva.

Köpejord på säck innehåller en viss näring, men för att ge grödorna bästa möjliga tillväxtförhållanden bör man själv grundgödsla innan plantering och/eller sådd.

Grundgödsling innan sådd

Algomin Prunkande Trädgård passar perfekt för att grundgödsla en pallkrage. Gödningen innehåller både fosfor, som är oumbärligt för växtens rotbildning, och kalium, som är det ämne som ger växten möjlighet att skapa starka, stabila stjälkar exempelvis, och som gör att de växer kvalitativt. Algomin Prunkande Trädgård innehåller väldigt lite kväve. Därför behöver du aldrig oroa dig för att ”bränna” eller skada dina växter med för mycket gödsel, vilket man kan råka göra med kväverika gödningsmedel, som exempelvis hönsgödsel. Algomin Prunkande Trädgård kan utan problem komma i direkt kontakt med dina plantors rötter.

Gör så här:

1. Dosering: Ta lika många knutna nävar Algomin Prunkande Trädgård som antalet säckar jord (40 liters) som du fyllt pallkragen med! 6 säckar jord = 6 knutna nävar Algomin Prunkande Trädgård, ect.

2. Mylla ner: Strö ut gödseln jämnt i pallkragen och mylla ner. Se till att få ner gödselkulorna långt ner i pallkragen, så att de inte bara ligger uppe vid ytan! Man vill ha gödseln överallt där det kan tänkas bli rötter. Fosforet i gödseln, som är viktig för plantornas rotbildning, är ett långsamt ämne som bara färdas ett par centimeter i jorden (andra ämnen rinner iväg långt med vatten). Därför måste man se till att gödseln brukas ner till en nivå där rötterna kommer finnas. Speciellt viktigt om du ska odla exempelvis potatis, som ju sätter rotknölar en bra bit ner i jorden!

Grundgödsling innan plantering

När du planterar redan färdiga plantor i din pallkrage kan du med fördel använda Algomin Gröna Fingrar. Det är en gödning som i mångt och mycket är lik Algomin Prunkande Trädgård, men som innehåller exakt de näringsämnen som behövs för att en växt med redan utvecklat rotsystem ska kunna etablera sig väl.

Gör så här:

1. Gräv en planteringsgrop. Strö en knapp handfull Algomin Gröna Fingrar i gropen.

3. Sätt i plantan, fyll på med jord runt om och tryck till försiktigt.

4. Vattna!

Extra kick!

För att ge dina nyplanterade och nysådda pallkragar en extra kick så här i början av säsongen kan du ge en dos flytande Algomin Flytande Näring med första vattningen. Den innehåller både NutriActiv som bland annat ger växterna bra motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur, och har ett högre kväveinnehåll som ger växterna en extra skjuts.

 

p.s. Del 1 om att odla i pallkrage hittar du här:Förberedelser

 

Sök