Hoppa över innehåll

Rätt gödning till rosor!

Rosor är en av våra mest älskade trädgårdsväxter. De kommer i alla former, färger och växtsätt, och alla har såklart olika önskemål på skötsel. Men det finns vissa knep som går att tillämpa på alla typer av rosor. Här tipsar vi om hur du bäst ska gödsla rosor för att hålla dem friska, starka och rikligt blommande!

Vill du ha tips på hur du sköter om dina rabatter? Läs vår artikel här.

Se upp med kväve till rosor!

Det ska inte vara för mycket kväve i gödningen man ger till rosor. Kväve är det som får plantor att växa så det knakar och bli knallgröna. Gräsmattegödsel är exempelvis ofta väldigt rika på kväve, eftersom gräset behöver den där superkicken för att kunna växa, klippas ofta och ändå hålla sig frodigt. Rosor däremot mår inte lika bra av kväve. Den starka tillväxten som kvävet ger rosorna gör att rosen helt enkelt växer för fort och för mycket! Istället för tåliga, kompakta, träiga kvalitetsgrenar får busken långa, gängliga, sköra och svaga skott som lätt går av, får skador och angrips av både svamp, sjukdomar och skadedjur. Man vill att rosen ska växa kvalitativt, inte kvantitativt! Därför bör man gödsla sin rosor med gödning som innehåller mycket fosfor och kalium istället för kväve.

Nyfiken på att odla ekologiskt? Ta del av våra tips och råd här.

Gödsla rosor med fosfor och kalium

Fosfor och kalium är ämnen som verkar långsammare än kväve. De stimulerar växternas rotbildning, vilket gör plantan tåligare och friskare. Ämnena gör också att rosens stammar växer på ett kvalitativ sätt, de blir stadiga och kraftiga, får tjockare bark som lättare står emot yttre angrepp. Fosfor gynnar dessutom växternas blomning, med andra ord gör rätt gödning att rosorna blommar rikligare, och har kraft att blomma under längre tid.

 

Algomin Vackrare Rosor är just ett sådant kvalitativt gödsel som rosor älskar! Det innehåller i princip inget kväve, utan istället mycket kalium och fosfor. Gödsla rosor vår och höst med spettmetoden: gör 2 st ca 20 centimeter djupa hål vid bladverkets droppkant ca 30 cm från rosens stam. Dosera med cirka en msk gödsel i varje hål.

Har du växter i pallkrage? Läs mer om hur du ska gödsla då.

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök