Hoppa över innehåll

Förodlingsskola – Del 2 – återbruka planteringskärl, omskolning och första näringen

I förra delen av förodlingsskolan pratade vi om de tidiga sorterna som man kan börja så redan i februari – chili, tomat, paprika osv. Många sorter passar bättre att börja förodla senare, eftersom de växter fortare, och man vill inte få för stora, gängliga plantor på fönsterbrädan. Idealet är knubbiga, täta, gröna småplantor som växer kvalitativt och är stadiga. Dessa kommer ha bäst chans att klara sig när man sedan planterar ut dem utomhus. Här är återigen ljus A och O för att lyckas. Med extra tillskottsbelysning/växtbelysning är det mycket lättare att lyckas få stadiga, lägre plantor. Mer om växtbelysning kan du läsa i ett annat av våra blogginlägg. 

När fröerna man planterat har grott och kommit upp bildar de först två stycken så kallade hjärtblad. Dessa hjärtformade blad ser nästan likadana ut på de flesta växter. Först efter hjärtbladen har utvecklats sätter plantan sina första karaktärsblad. Dessa liknar bladen som plantan kommer ha som vuxen. När plantan har fått 2-3 karaktärsblad är det dags för omskolning, alltså att plantera den lilla plantan i ett större kärl.

Det är lätt att det blir många småplantor när man försår, och vissa sorter behöver man omskola två, eller till och med tre gånger innan temperaturen utomhus blivit varm nog för att plantera ut dem. Det kommer alltså gå åt en hel del planteringskärl, så här gäller det att vara fiffig och återanvända allt möjligt. Avklippta mjölkpaket är en klassiker, liksom tomma toarullar, som ju är av nedbrytbar papp så dem kan man plantera ut som de är, rakt ner i rabatten. Detta är fördelaktigt eftersom man på så sätt inte stör rotsystemet lika mycket. Likadant fungerar egenhändigt rullade småkrukor av tidningspapper, här finns beskrivning och här finns ett litet filmklipp på hur man rullar och viker dem.

Plastlådor som innehållit vindruvor eller små tomater är också utmärkta att plantera i. Bara fantasin sätter gränser för vilka kärl som går att återbruka till plantering. Kom bara ihåg att det bör finnas dräneringshål i botten så överskottsvatten kan rinna ut.

När plantorna kommit så långt att de omskolas är det också dags att börja ge dem en svag dos näring. Här fungerar Algomin Ekologisk Näring utmärkt, det är en flytande näring som blandas direkt i vattenkannan. Den innehåller alla viktiga näringsämnen som plantorna behöver för att utvecklas och är dessutom helt ekologisk och märkt med KRAV. Ge en halv dos (se doseringen på flaskan) ca en gång i veckan till småplantorna. Se upp med att låta överskottsvatten bli stående i kruka eller fat, som all organisk näring luktar stillastående pölar av näringen inte speciellt gott. Ser man till att direkt hälla av överskottsvattnet är det inget problem.

Lycka till! Och hör gärna av er med specifika frågor och funderingar till tradgardsbloggen@algomin.se

Sök