Hoppa över innehåll

Fräscha krukväxter med retrokänsla!

Dags att kasta ut de vissna julblommorna och fräscha upp bland krukväxterna! Varför inte hänga på trenden med retrokrukväxter? De plantor som var populära som inomhusväxter redan på 70-talet är ofta tåliga, lättskötta och vackra! Vi tipsar om några snygga sorter!

1. Rhipsalis spretar och klarar det mesta!

I släktet rhipsalis finns ett flertal olika sorter som ibland saluförs under det svenska namnet pendelkaktus. Rhipsalis är en spektakulär bladkaktus som skickar iväg spröt med ett virrvarr av pinnar i alla riktningar. Gör sig fint i en hängande ampel eller hög kruka. Otroligt lättskött, kräver minimalt med vatten och klarar de flesta placeringar. En vinnare!

Ta del av nyheten om att Algomin Flytande Näring är godkänd för KRAV-odling här.

2. Livsblad ger dig nya småplantor!

Kärt barn har många namn. Livsblad kallas också bland annat tusenmoder, båda namnen syftar på att plantan skapar nya små skott med rötter längs kanten på sina blad. Dessa miniplantor kan man lätt plocka av och sätta i jord för att dra upp fler plantor till fönsterkarmen. Ett blad kan få upp till 50 små skott, så vill man kan man skapa en hel skog med livsblad! Tacksam växt som är rolig att studera.

Lär dig hur du gör ett lått och proffsigt arrangemang med påskliljor här!

3. Svärmorstunga – en given klassiker

Det är ingen slump att svärmorstungans popularitet hållit sig stabil från 70-talet fram till idag. Mer lättskött växt får man leta länge efter! Kan ibland tyckas torr och tråkig, men glöm inte att en krukväxt kan få ett nytt, spännande utseende beroende på vad för slags kruka den får bo i, och hur man placerar den! Flera svärmorstungor tillsammans blir ett snyggt stilleben till exempel.

Tips! Läs med om hur du tar hand om dina krukväxter inomhus här.

4. Rumsgran – inte bara på julen!

RumsgranAraucaria heterophylla, har blivit omåttligt populär på senare år i julhandeln. Men den klarar sig faktiskt som krukväxt året om! Speciellt stora exemplar ger en riktigt härlig retrokänsla. Glöm inte att granen dricker mycket under sommarhalvåret och mår som allra bäst om den får en ordentlig dusch då och då!

5. Silverranka ger rätta klätterkänslan

Ni minns väl på 70-talet då man fäste upp sina klättrande krukväxter längs väggarna och gärna lät dem rama in hela fönster!? Vill man ge sig på detta är silverrankan en utmärkt planta eftersom den producerar massor av långa klängarmar och är relativt snabbväxande. Vi tycker dock det är lika snyggt att bara låta bladrankorna hänga ner längs ett skåp, eller bara tvinna ihop dem som ett fågelbo uppe på krukan. Lättskött är den i vilket fall! Den signalerar med lite skrumpna och matta blad när den får för lite vatten, då är det bara att ge den att dricka så är den snart på banan igen!

6. Skelettsköld har fantastiskt bladmönster

Det är svårt att inte charmas av skelettsköldens häftiga blad. De lysande ljusa bladnerverna på den mörkt gröna bakgrunden ger verkligen bladen ett skelettliknande utseende! Förutom att vara snygg är plantan också lättskött. Ge lagom med ljus och vatten så håller den sig oklanderligt snygg länge.

7. Älghornsbräken gör comeback i USA

Ska man prata trender bland krukväxter är älghornsbräken ett bra exempel på planta som gjort comeback de senaste åren. I USA har staghorn fern som den heter blivit omåttligt populär bland storstadshipsters med inredningsintresse. Där monteras plantan ofta på en bräda och hängs upp på väggen. Något som fungerar utmärkt eftersom den är en epifyt som i naturligt tillstånd växer på andra träd i regnskogen. För att vattna plocka man bara ner hela brädan och sänker ner i vatten och låter rinna av innan man hänger upp igen! Älghornsbräken fungerar såklart lika bra i kruka. Duscha den då och då, den trivs som sagt allra bäst i regnskogsklimat, men klarar våra inomhusförhållanden förvånansvärt bra!

Glöm inte att dina krukväxter behöver extra näring under tillväxtsäsongen! Algomin Flytande Näring är en flytande näring som lämpar sig utmärkt för krukväxter. Dosera enkelt med korken, dos står på flaskan!

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök