Hoppa över innehåll

Lätt och proffsigt arrangemang med påskliljor!

Med ett knippe påskliljor, en kruka, oasis och snöre kan du skapa den här vackra påskkronan – perfekt att kröna påskbordet med, eller pynta huset inför påskhelgen.

Ta del av nyheten om att Algomin Flytande Näring är godkänd för KRAV-odling här.

Följ vår steg-för-steg-guide!

1. Böj stjälkarna.

För att kunna arrangera påskliljorna utan att de knäcks måste man för det första använda enbart påskliljor i kopp, inte utslagna. För det andra måste man försiktigt mjuka upp stjälkarna genom att böja dem lite i taget. Nyp löst kring stjälken med tumme och pekfinger och dra handen längs stjälken ett par gånger åt det hållet den är naturligt böjd.

Tips! Läs med om hur du tar hand om dina krukväxter inomhus här.

2. Kapa stjälkarna i samma längd.

Kapa stjälkarna i samma längd med en vass kniv.

3. Förbered krukan.

Sätt en bit blöt oasis i en vas eller kruka och skär till den så den sticker upp några centimeter som en liten jämn kulle över kanten.

4. Stick in blommorna.

Stick in 8 st påskliljor med jämna mellanrum runt kanten på krukan, i oasiskullens nederkant. Se till att vända dem så att böjen vänds uppåt, så det blir lätt att binda samman dem sedan.

5. Dekorera kullen.

Klä oasiskullen mellan påskliljorna med exempelvis mossa, och dekorera med vad du gillar. Ett litet fågelbo av björkris, ett målat ägg, en liten påskkyckling, fjädrar…

6. Bind upp blommorna.

Bind nu ihop påskliljorna som en luftig krona kring den dekorerade kullen. Fäst dem med ett snöre eller band som knyts precis under blommornas huvuden.

7. Fäst kantblomman. 

Skär till en påsklilja med kort stjälk och stick in den så knoppen hamnar vid krukans kant.

Färdigt!

Efter ett par dagar inne i värmen kommer påskliljornas knoppar öppna sig till en ljuvlig blomsterkrona!

Få fler tips om fräscha krukväxter med retrokänsla i vår artikel här!

 

Tack till Karin Johansson för idé och arrangemang! 

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök