Hoppa över innehåll

Krukväxter inomhus – skötsel som ger bättre grönska!

Hur mår dina krukväxter? Den här tiden på året är tuff för växter som lever inomhus. Luften är torr och kan göra att blad blir bruna och ramlar av. Att duscha växterna då och då är bra, det håller exempelvis en del ohyra borta. Här kommer lite andra tips för skötsel av krukväxter inomhus.

Den lilla myrsine-plantan ovan är betydligt tåligare än sin kusin myrten, men stod i en alldeles för liten kruka som snabbt torkade ut. Den planterades om i en större kruka med ny jord och fick dessutom en lite frisering med saxen för att behålla bollformen.

Denna Mårbackapelargon var en sorglig syn, men efter omplantering i en aningen större kruka (inte för stor, pelargoner gillar att stå trångt) och en brutal nedklippning mådde den avsevärt bättre och står nu redo för nästa växtsäsong.

Krukväxter av släktet porslinsblomma, eller hoya, tycks stå helt oberörda oavsett årstid. Men även dessa supertåliga plantor kan behöva lite extra kärlek ibland. Som synes hade denna hoyas rötter börjat växa ut genom hålet i krukans botten, vilket betyder att den behöver större utrymme för rotsystemet. Den planterades om i ny, större kruka och fick sig en ordentlig dusch.

Det gäller att forma krukväxterna som man vill ha dem, kraftigväxande plantor som denna bladbegonia mår oftast bara bra av viss beskärning. Detta exemplar spretade på tok för mycket och blev svårplacerad. Efter beskärning fick den en mer kompakt form och det blev dessutom ett gäng skott som sattes i vatten för rotbildning och som så småningom kommer bli egna små krukväxter.

Nu är det också hög tid att börja ge krukväxterna näring för att kicka igång dem inför växtsäsongen. Algomin Ekologisk Näring är en Krav-märkt krukväxtnäring som blandas i vattenkannan och ger växterna alla näringsämnen de behöver, på helt naturlig väg. Vattna direkt i krukan, eller vattna genom vattenbad, som vi visar här:

Sök