Hoppa över innehåll

Hur i hela friden gödslar jag en häck?

Att gödsla en häck är viktigt för att säkerställa att den växer friskt och frodigt. Här är några steg för att gödsla din häck!

När du planterar alla typer av växter kan du använda dig av Algomin Prunkande Trädgård. Det är ett gödsel som blandas ner i jorden. Det innehåller inte kväve vilket innebär att känsliga rötter och fröer klarar av gödslet även i sin tillväxtperiod.

Vill du veta mer om hur du tar hand om en häck? Läs mer om häckar här.

När växten gjort sig hemmastadd på sin nya plats gödslar du med Algomin Extra Växtkraft alternativt Algomin Flytande Näring. Dessa två strör du ovanpå jorden och vattnar därefter som vanligt.

Ovan beskrivna metod fungerar utmärkt på alla växter (förutom de som kräver sur jord då Algomin höjer PH-värdet).

Så om du ska plantera en häck blandar du jorden med Algomin Prunkande Trädgård och planterar därefter dina plantor. Är det en befintlig häck du ska gödsla strör du på en näve Algomin Extra Växtkraft (alternativt Algomin Flytande Näring) på jorden vid plantans stam och vattnar.

Läs även: Surjordsväxter – så tar du hand om dem

Tre gånger om året är bra att gödsla dina plantor; vår, sommar och höst. Algomin är ett gödsel som är format som små mini-bollar (granuler) vilket innebär att så fort det kommer vatten löses gödslet upp successivt i lagom takt för att dina växter ska få näring under en längre tid.

Gör såhär för att gödsla din häck på bästa sätt:

  1. Bestäm rätt tidpunkt: Gödsla helst din häck på våren, när tillväxten börjar. Det är också bra att gödsla igen på sensommaren eller tidigt på hösten för att stärka häcken inför vintern.
  2. Applicera gödslet: Sprid gödslet jämnt runt basen av häcken. Undvik att applicera gödsel direkt på bladen eller stammarna, eftersom detta kan orsaka brännskador. Se till att följa instruktionerna på gödselpaketet för rätt mängd och metod.
  3. Vatten efteråt: Efter att du har gödslat häcken, vattna ordentligt för att hjälpa gödslet att absorberas ner i marken där rötterna kan nå det.
  4. Upprepa vid behov: Beroende på typ av gödsel och häckens behov kan du behöva upprepa gödslingen en gång eller två gånger per säsong.

Genom att följa dessa steg kan du hjälpa din häck att växa hälsosamt och frodigt genom säsongen.

Ta också del av hur du tar hand om fruktträd! Läs vår artikel här.

 

Vill du ha fler tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök