Hoppa över innehåll

Surjordsväxter

Plantera

Planteringsgropen för rhododendron och azalea skall vara 1x1m samt 30 centimeter djup. För övriga surjordsväxter gäller att den skall vara minst dubbelt så stor som rotklumpen. Planteringsgropen fylls med rhododendronjord alternativt ren naturell torv. Sätt plantan på samma djup som den står i krukan. Se till att rotklumpen är ordentligt genomvattnad (ställ den gärna i vatten och låt den dra tills det slutat att bubbla) och håll den fuktig tills rötterna har rotat sig.

Tips! Vill du veta mer om hur du tar hand om en häck? Läs mer om häckar här.

Beskär

Rhododendron och azalea beskärs i första hand genom att man klipper bort vissna blommor. Magnolia klipper man bort döda grenar på i februari-mars. Japansk lönn klipper man i september, även här i första hand döda grenar och kvistar.

Lär dig hur du gödslar en häck på bästa sätt i vår artikel här.

Gödsla

Gödsla i små mängder på våren och efter blomning samt gärna en giva på hösten med ett kvävefritt gödsel. Använd en specialgödsel för surjordsväxter t.ex. Algomin Gladare Surjord. Kan vara bra att veta att många av de trädgårdsgödsel som finns idag är så sura att man inte behöver specialgödsel (pH under 5,5).

Ta också del av hur du tar hand om fruktträd! Läs vår artikel här.

 

Vill du ha fler tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

Sök