Hoppa över innehåll

Kornettblomma: lättskött superblommare till skuggfönstret

Skulle du vilja ha en krukväxt som trivs i ett fönster utan direkt solljus, som är lättskött och som blommar rikligt så tidigt som nu i februari!? Då kan du sluta leta nu. Kornettblomman (streptocarpus x hybridus) har alla dessa egenskaper. Blommorna sitter på skira stänglar som höjer sig över bladrosetten. Det finns sorter med riktigt höga blomstänglar, med de flesta håller sig runt 20-25 centimeter i höjd. Den finns i massor av färgvariationer, från vit och ljust rosa och ljusblå till mörkare nyanser av rosa, lila, blå och tvåfärgade.

Skötsel:

  • Övervattna inte! Kornettblomman tål inte att stå med blöta rötter, låt den hellre torka upp mellan varven.
  • Placera helst i ett öster- eller västerfönster. Ett ljust norrfönster går också bra, men kornettblomman gillar inte att stå i söderläge med direkt solljus.
  • Att ge kornettblomman näring ökar blomningen, men den behöver inte mycket. Ge en utspädd dos flytande gödsel, något svagare än vad som anges generellt för krukväxter på flaskan (använd exempelvis Algomin Ekologisk Näring). Ge näringen från tidig vår fram till hösten, varannan vecka brukar vara lagom.

Din kornettblomma kan bli en kär vän som följer med år efter år. Under vintern trivs den bäst i ett ljust och svalt rum, 10-15 grader om möjligt. Till våren kan man med fördel plantera om blomman i ny jord. Då är också ett bra tillfälle att dela plantan om man vill det. Varför inte dela med sig av blomrikedomen till släkt och vänner?!

 

Sök