Hoppa över innehåll

Lyckas med dahlia – fina sorter!

Dahlior finns i en mängd olika blomsterformer och färger. Deras blommor kan vara enkla, semi-dubbla, dubbla eller kaktusliknande, och färgerna varierar från vitt, gult och orange till rosa, rött och lila.

Dahlior förgyller sensommaren och hösten, och det finns nästan lika många sorter som det finns färgkombinationer på en målarpalett! Det är lätt att hitta favoriter, och det är dessutom lätt att lyckas med dahlia om man håller reda på ett par tips och trix – läs nedan och prova näsa säsong du med!

Läs även: Lär dig mer om rätt gödning till rosor och hur du tar hand om dem på bästa sätt här.

Och passa på att anteckna namnet på din favoritsort!

Dahlia ’Myama’

Dahlior klarar inte kylan under vintern, rotknölarna måste tas upp. Gräv upp dem på hösten, innan frosten går ner i jorden.

Dahlia ’Siedlerstolz’

Borsta bort så mycket jord som möjligt från knölarna när de grävts upp, låt dem torka och förvara dem mörkt, svalt men frostfritt över vintern. Obs – de bör ej ligga fuktigt, då kan de ruttna! Packa in dem i tidningspapper eller torv, så håller de fint.

Dahlia ’Arabian Night’

I slutet av maj är det dags att få ner knölarna i jorden! De små ögonen på knölarna ska peka uppåt och inte hamna djupare än ca 5 cm.

Dahlia ’Bantling’

Klipp av de vissnade blommorna efter hand så att blommorna inte börjar sätta frö, annars tror dahlian att blomningssäsongen är över och slutar producera blommor.

Dahlia ’Deepest Yellow’

Dahlior trivs i full sol och vill ha jämn bevattning och gödsling under sommaren. Gödsla med fördel med Algomin Prunkande Trädgård (mylla ner i ytjorden kring dahliorna) eller blanda Algomin Flytande Näring i bevattningsvattnet.

Tips! Läs mer om rosor i vår artikel här.

Dahlia ’My Love’

Man kan ha dahliorna både i rabatten och i krukor, men de högsta sorterna fungerar bäst i rabatten. Använd kvalitetsjord i krukorna, och näringsvattna ofta.

Dahlia ’Goldorange’

Toppa dahliorna när de är runt 15 cm höga. Då förgrenar de sig, blir knubbigare och tätare och får fler blommande stjälkar.

Dahlia ’Natal’

Glöm inte att plocka in några vackra exemplar, dahlian är en utmärkt snittblomma!

Dahlia ’Lucky Number’

Läs hur du kan föröka dina rosor med sticklingar enkelt!

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök