Hoppa över innehåll

Mogna tomaterna inne!

Det är alltid ett gäng tomater som aldrig hinner bli mogna på plantan. Passa på att skörda dem nu ändå, gärna innan första frosten. Även om vi inte haft frost än hade våra tomater börjat spricka på sina ställen, och dessa blir fort dåliga, så det var verkligen på tiden att vi plockade in de som var hela och fina!

En hel del av de gröna tomaterna kommer kunna ligga inne i rumstemperatur och mogna, och skifta till sin röda eller gula färg. Knepet är att lägga de gröna tillsammans med tomater som redan har blivit sin rätta färg, eller börjat skifta. Dessa utsöndrar nämligen växthormonet etylen, vilket signalerar även till omkringliggande tomater att de ska gå in i sin sista mogningsfas och börja skifta färg.

 

Man kan också ta hjälp av mogna äpplen, som även de utsöndrar etylen, för att uppmuntra gröna tomater att skifta färg. Dock kommer vissa gröna tomater som fått för lite tid utomhus i solen inte att komma igång med processen ändå. Men det behöver man inte sörja över, det finns flera trevliga grejer man kan tillaga av gröna tomater, exempelvis marmelad eller tacosås!

 

Tack för i år, tomaterna! De sorter vi blev mest nöjda med i år är vackra körsbärstomaten ’Golden Bumble Bee’ som är randig och skiftar från rött till orange och lite gult, samt gula körsbärstomaten ’Sun Baby’ som gett riklig skörd med riktigt fina tomater som var både välsmakande och höll länge. De får komma igen nästa år!

 

Sök