Hoppa över innehåll

Vårbruk i trädgårdslandet!

Även om det ännu inte är tillräckligt varmt i jorden för att börja så och plantera är början av april ofta en lagom tidpunkt att börja förbereda trädgårdslandet för odlingssäsongen! Här kommer en lista på bra saker att göra för att få ett härligt produktivt köksland som ger riklig skörd!

Vill du odla potatis? Ta del av hur du gör här.

1. Rensa upp, bruka ner, kratta till…

Oavsett om du har ett trädgårdsland direkt på marken eller exempelvis odlar i pallkragar brukar det behövas städas en omgång på våren. Gamla, vissna växtrester från förra året kan man med fördel bryta sönder/klippa ner och mylla ner i jorden. Det ger en bättre, luftigare jordstruktur och gynnar dessutom maskar och andra nyttodjur i jorden. Har du egen kompostjord är detta ett utmärkt tillfälle att bruka ner den också. Eventuella tidiga ogräs som sticker upp rensas bort omedelbart.

Få fler tips på hur du anlägger ett trädgårdsland här!

2. Grundgödsla för bättre mikroliv

Att ge jorden en grundgödsling är nödvändigt eftersom den troligtvis är tömd på många viktiga näringsämnen efter förra årets odlingssäsong, och efter att ha blivit urlakad genom regn och snö under vintern.

Tre bra anledningar till att grundgödsla med Algomin Prunkande Trädgård:

– Höjer pH-värdet i jorden vilket gör att bunden näring frigörs

– Innehåller biologisk växtstimulans (aminopuriner) som ger hög grobarhet hos alla frön

– Ger ökad växtlighet och bättre effekt av all annan gödsling

Hur gödslar man med Algomin Prunkande Trädgård?

Sprid ut ungefär 1-2 nävar gödsel per kvadratmeter (eller en näve för varje 40-liters säck med jord du häller i en pallkrage/odlingslåda). Mylla ner ordentligt i jorden med hjälp av spade eller grep.

Kom ihåg! All Algomin gödsel är helt ofarlig att hantera, innehåller inga gifter och är inte skadlig för barn, vuxna, djur eller natur! 

Tips! Lär dig hur du komposterar – ta del av tips & råd här.

3. Planera och extragödsla krävande grödor!

Det gäller att tänka ut var i trädgårdslandet man ska odla de olika grödorna och gärna rita en liten skiss/karta och skriva listor – det hjälper minnet och gör det lättare att hålla ordning år från år. På ställen du ska odla mer näringskrävande grödor, exempelvis olika sorters kål, selleri, kålrot och purjolök, kan det vara bra att grundgödsla jorden med en extra giva kväverik gödning före sådd. Algomin Gröna Fingrar passar utmärkt till detta.

4. Täck jorden med fiberduk

Ett litet trick för att skynda på naturen är att täcka jorden i trädgårdslandet eller pallkragen med fiberduk – ja, redan innan du sått eller planterat ut något! Under fiberduken värms jorden upp snabbare, och kommer att bli redo för sådd och plantering snabbare än jord som ligger bar. Dessutom stoppar man eventuella ogräsfrön som kommer flygande från att få fäste!

När ska man börja så och plantera då?

De varierar från gröda till gröda så det gäller att läsa på fröpåsen! Morötter kan exempelvis ofta sås tidigt, direkt när jorden reder sig, medan bönor vill ha varmare och skönare klimat, och gärna väntar till fram i maj/juni.

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök