Hoppa över innehåll

Komposten

Ta tillvara trädgårdsavfall och bli självförsörjande på näringsrik jord från din egen kompost. Det är ett miljövänligt sätt att ge tillbaka till trädgården vad vi tagit ifrån den.

Vill du odla potatis? Ta del av hur du gör här.

Hur börjar man?

Först av allt behövs någonstans att förvara komposten. En enkel träram duger utmärkt, det finns också olika typer av färdiga kompostkärl att köpa i handeln.

Placera gärna komposten i skuggan av ett träd eller stora buskar.

Börja med att lägga ett luftigt lager i botten, använd till exempel grenar eller kvistar.

Få fler tips på hur du anlägger ett trädgårdsland här!

Vad ska läggas i komposten?

Fyll på med trädgårdsavfall allt eftersom det blir tillgängligt. Bäst är att varva olika material, fuktigt och torrt växelvis. Förmultningen går snabbare om allt material är finfördelat.

Tänk på att det du lägger i komposten ska du sedan vilja odla din mat i.

Hur ska komposten skötas?

Komposten behöver värme, syre och lagom fuktighet för att fungera väl.

Lägg några matskedar Algomin Gröna Fingrar mellan varje lager i komposten så förmultnar materialet snabbare. En effektiv kompost håller en temperatur på 45-65 grader C i mitten. Algomin Ekonäring hjälper till att höja temperaturen och på så sätt öka mullbildningen.

Är våren på gång? Läs vad du kan göra i trädgårdslandet!

När är komposten färdig?

Det tar allt mellan tre månader till två år innan komposten är färdig, beroende på materialet i komposten och förhållandena under processen. Man kan vända komposten några gånger för att nedbrytningen ska gå snabbare, men det är inte nödvändigt.

En mogen kompost är i stort sett luktfri och har en mulliknande konsistens. Det ska inte gå att identifiera de olika materialen i komposten.

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök