Hoppa över innehåll

Rätt fågelmat till småfåglarna

Vill du ha mer action och besök i din vinterträdgård!? Då rekommenderar vi att sätta ut mat till fåglarna, då kan det bli riktigt livat och roligt utanför fönstret. När marken är täckt av ett tjockt lager snö är småfåglarna tacksamma för all hjälp de kan få.

Visste du att olika fågelarter gillar olika fågelmat? Talgoxen, vår vanligaste gäst vid fågelbordet, gillar exempelvis solrosfrö, jordnötter och talg bäst medan pilfinkens favorit är vit hirs och koltrasten föredrar äpplen och russin.

Företaget Vivara säljer både fågelmatningstillbehör och själva maten. De föder till exempel upp och säljer levande mjölkmaskar som är en proteinrik delikatess för många fågelarter.  Alla deras fodersystem är framtagna i samarbete med ornitologer för att få den bästa anpassningen för fåglarnas behov.

Några fågelmatningstips:

  • Fåglarna vill gärna ha en skyddad plats att sitta och äta på. Placera fågelbordet eller mataren i eller i närheten av en buske, så gästerna kan ta skydd där och i lugn och ro knapra i sig maten.
  • Ju tidigare man börjar mata fåglarna på säsongen desto bättre, då lär de sig att det finns mat hos dig och och det är större chans att fler kommer tillbaka regelbundet för att äta.
  • Kommer inga fåglar till dig? Det kan bero på att grannen matar och de flyger dit istället, eller att en hungrig katt stryker runt i området.

 

Sök