Förbered din trädgård inför vintern

gräsmatta höst

 

Förbered gräsmattan för vila

Om det är möjligt – klipp gräset en sista gång, men inte för kort, utan låt det vara något längre än du brukar när du klipper. Man vill inte ha ett för långt gräs som lägger sig ner i tovor och eventuellt skapar grogrund för mögel, svampangrepp och rötskador, men inte heller en helstubbad matta där vatten lätt tränger in inuti de kort avklippta grässtråna och i värsta fall fryser och spränger stjälkarna.

Kratta bort större lövmassor (lite gör inget om det ligger kvar) och fallfrukt. Man kan med fördel köra gräsklipparen över löven så de finfördelas och låta dem ligga kvar som toppdress.

 

Bädda in rabatterna

I rabatterna gör löven nytta! Kratta dem dit, täck all bar jord med löv och riktigt bädda in växterna inför vintern (men täck dem inte fullständigt, de behöver ljus och luft också). Förutom att verka som ett skyddande täcke kommer också löven på sikt multna och tillföra fint organiskt material till jorden i rabatterna.

 

ros Queen of Sweden

Kupa rosorna

Rosor är ofta extra känsliga för vinterskador – de flesta är ju inte ursprungligen menade att växa i vårt kalla, fuktiga klimat. För att hjälpa rosorna klara vintern kan man kupa dem, dvs kratta/skrapa upp jord kring rosens bas och gärna lägga ett lager med löv runt omkring också.

 

vinterbär

Håll koll på snön på tunna grenar!

Hurra – det snöar! Men glöm inte att häckar, buskar och unga träd med tunna grenar kan råka illa ut om det kommer mycket tung, blöt snö på en gång. Gå en runda i trädgården och skaka av snön från utsatta grenar innan de knäcks.

 

gnagskydd träd

Skydda stammar från gnagare

När snötäcket ligger tjockt är det risk att kaniner, sorkar och andra gnagare kommer och kalasar på stammarna på dina träd och buskar, vilket i värsta fall faktiskt kan döda ett träd. Sätt upp skydd runt stammarna redan nu! Och tänk på att skyddet måste sträcka sig ända ner till marken, annars kan man få en obehaglig överraskning på våren då snötäcket smälter och man upptäcker att någon i lugn och ro gnagt där under.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jankov

Fråga Jankov

Skicka din fråga till vår expert