Höstaster: bästa höstblommaren!

höstaster

Det är lätt att glömma bort att plantera växter som blommar på hösten! Ofta fokuserar man på vår och sommar. Det är då man går till plantskolan, och man väljer i regel något som blommar och är fint där och då. Men en färgrik blomning på hösten ångrar man verkligen aldrig att man satsat på! Och drottningen bland de senblommande perennerna är utan tvekan höstastern.

 

höstaster

 

Höstaster är typiska rabattväxter som trivs i näringsrik, gärna lite kalkhaltig jord. Med andra ord gillar höstastern en rejäl giva Algomin Trädgårdsgödsel på våren. Då hinner den ladda upp och ge en extra praktfull blomning från juli och ibland ända fram till december eller när frosten kommer. Fördelen med att gödsla dem med Algomin Trädgårdsgödsel är dessutom att gödningen är rik på kalium, vilket hjälper växterna att stå emot mjöldagg bättre.

 

höstaster

 

Perennen finns i rosa, blåa, lila, vita och mörkt röda kulörer och varierar i höjd och bladform beroende på namnsort. De vanliga höstastrarna blir runt 100-120 centimeter höga, buskiga med starkt förgrena stjälkar och kvastar med massor av blommor på runt 3 centimeter.

 

höstaster

 

Man kan med fördel dela och plantera om sina höstastrar vartannat eller vart tredje år, på våren. På så vis undviker man att plantorna blir glesa i mitten.

 

höstaster

 

Höstastern är en bra snittblomma som är fin att plocka in och som står sig länge i vasen.

 

höstaster

 

Planterar man många olika sorter och färger får man en häftig mängdkänsla och en riktigt maffig höstrabatt! Vill man kan man plocka bort vissna blommor efter hand för att stimulera plantan till ytterligare blomning.

 

höstaster

 

Astern är också en riktigt bra samplanteringsväxt till andra höstblommande perenner. Här ovan syns vit höstaster som bildar en perfekt fond till den praktfulla echinacean.

 

höstaster

höstaster

höstaster

 

Höstaster är en tacksam, lättskött perenn som definitivt är odlingsvärd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *