Lyckas med dahlia – fina sorter!

dahlia

Dahlior förgyller sensommaren och hösten, och det finns nästan lika många sorter som det finns färgkombinationer på en målarpalett! Det är lätt att hitta favoriter, och det är dessutom lätt att lyckas med dahlia om man håller reda på ett par tips och trix – läs nedan och prova näsa säsong du med!

Och passa på att anteckna namnet på din favoritsort!

 

dahlia
Dahlia ’Myama’

 

Dahlior klarar inte kylan under vintern, rotknölarna måste tas upp. Gräv upp dem på hösten, innan frosten går ner i jorden.

 

dahlia
Dahlia ’Siedlerstolz’

 

Borsta bort så mycket jord som möjligt från knölarna när de grävts upp, låt dem torka och förvara dem mörkt, svalt men frostfritt över vintern. Obs – de bör ej ligga fuktigt, då kan de ruttna! Packa in dem i tidningspapper eller torv, så håller de fint.

 

dahlia
Dahlia ’Arabian Night’

I slutet av maj är det dags att få ner knölarna i jorden! De små ögonen på knölarna ska peka uppåt och inte hamna djupare än ca 5 cm.

 

dahlia
Dahlia ’Bantling’

 

Klipp av de vissnade blommorna efter hand så att blommorna inte börjar sätta frö, annars tror dahlian att blomningssäsongen är över och slutar producera blommor.

 

dahlia
Dahlia ’Deepest Yellow’

 

Dahlior trivs i full sol och vill ha jämn bevattning och gödsling under sommaren. Gödsla med fördel med Algomin Trädgårdsgödsel (mylla ner i ytjorden kring dahliorna) eller blanda Algomin Ekologisk Näring i bevattningsvattnet.

 

dahlia
Dahlia ’My Love’

 

Man kan ha dahliorna både i rabatten och i krukor, men de högsta sorterna fungerar bäst i rabatten. Använd kvalitetsjord i krukorna, och näringsvattna ofta.

 

dahlia
Dahlia ’Goldorange’

 

Toppa dahliorna när de är runt 15 cm höga. Då förgrenar de sig, blir knubbigare och tätare och får fler blommande stjälkar.

 

dahlia
Dahlia ’Natal’

 

Glöm inte att plocka in några vackra exemplar, dahlian är en utmärkt snittblomma!

 

dahlia
Dahlia ’Lucky Number’

 

Brukar du odla dahlior? Har du några odlingstips eller en favoritsort eller favoritfärg? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan!

4 responses to “Lyckas med dahlia – fina sorter!

 1. Jag brukar ordla dem i krukan på altanen, men förra året dog alla mina knölar under sommaren, dem ruttnade bort helt enkelt, inte att dem blev för mycket vattnade, enligt mig men vet inte vad som orsakade den, har haft knölarna år efter år, minst 6 senaste åren.
  Så nu har jag köpt en ny en och provar nylycka med den.

  1. Hej!
   Så tråkigt att de inte blev och försvann. Anledningarna kan vara många. Det kan vara så att knölarna blev för stora. De måste delas. Jorden Du använde kanske inte var bra. Jag förmodar att Du hade ny bra jord typ U-jord. Det är viktigt. Flytande Algomin är kanon till Dahlior om de har näringsbrist. Många dahlior förstördes av frost nu senast.
   Jag hoppas att Du får många fina plantor under detta året!
   Hälsningar
   Jankov

 2. Hur vet man om frosten har förstört knölarna som man inte hunnit gräva upp inför vintern? Första frosten har varit men blommorna verkar fortfarande okej (inte alla)
  Mvh
  Mathilda A

  1. Du kan vara lugn. Knölarna blir inte skadade av lite frost eftersom de är skyddade av jorden. Du kan enkelt kolla själv hur de är genom att klämma lite på dem. Är de fasta så är det ok. Bästa förvaring är i papplåda svalt och frostfritt med torr torvmull omkring.
   Lycka till!
   Jankov

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jankov

Fraga Jankov

Skicka din fråga till vår expert