Plantera klematis – men skydda rothalsen!

klematis

Foto: Ronny Satzke (sxc.hu)
 

Klematis är en älskad klätterväxt som finns i en uppsjö av sorter, färger och varianter. Storblommiga och småblommiga, tidigblommande och senblommande.

Klematisens naturliga växtplats är runt, under och på buskar, så växer den i sitt vilda tillstånd. Den villar alltså att stå med rötterna i skuggan, ordentligt i skuggan!

Jankov Månsson– Det allra bästa är faktiskt att plantera klematisen under en buske eller ett träd och låta den klättra där, säger trädgårdsexperten Jankov Månsson.

Har men redan en klematis som står lite för soligt kan man skugga rothalsen genom att sätta något för, en tegelpanna, några tegelstenar eller kanske en halv kruka.

 

klematis

 

Plantering:

– Använd gärna en säck rosjord till att fylla planteringsgropen med, leran i den håller fuktigheten bra. Och glöm inte att trassla upp och dela på rotsnurret på klematisplantan, säger Jankov.

 

Vattning:

Klematisen gillar inte om det blir för fuktigt i ytjorden kring rothalsen.

– Det bästa är om man gräver ner ett rör vid planteringen som man sedan kan vattna i så når vattnet direkt till rötterna utan att fukta rothalsen, säger Jankov.

klematis

Foto: redster (sxc.hu)

 

Gödsling:

Benmjöl, rosjord, Algomin Trädgårdsgödsel, Algomin Professional Garden. (Det finns vissa sorter som inte gillar kalk, dessa bör ej ha Algomin gödsel, hör med din plantskola när du köper klematisen).

 

Beskärning:

 • De som blommar väldigt tidigt – klipp efter blomning.
 • De som blommar på årsskotten – klipp tidigt på våren.
 • De som blommar två gånger – klipp efter första blomningen.
– Men kom ihåg att du MÅSTE inte klippa din klematis om du inte vill, bara om du tycker att det behövs, säger Jankov.

 

klematis
Foto: Jenny Kennedy Olsen (sxc.hu)

 

Fråga till Jankov:
Kan man flytta en klematis som hamnat fel, eller som man vill ha någon annanstans i trädgården?
Jankovs svar:
– Ja! Bäst är att flytta den på våren. Klipp ner den i samband med flytten och gödsla med rosjord och benmjöl.

 

Vill du också fråga Jankov något om trädgård? Du kan ställa din fråga via vår hemsida: Fråga experten!
 

6 responses to “Plantera klematis – men skydda rothalsen!

 1. Hej
  Jag har 3 st klematis piilu som är planterade tillsammans med lavendel. 3 år på rad har de skjutit skott på våren och den växer på bra. Sen börjar den vissna och står still. Men den dör inte.
  Vad kan det vara för fel?
  Den är planterad ca 10 cm under jord med lite sand i botten.
  Ska jag även ha sand runt rothalsen?

  1. Hej Maria!
   Klematis vill ha fuktigt på djupet och torrt i ytan. Så det är bra om Du lägger sand runt rothalsarna. Om de plötsligt vissnar brukar det vara ett angrepp av vissnesjuka som beror på fukt i markytan .
   Jag tror att Din klematis drabbats av detta. Klipp i så fall ner hela växten till 20 cm över jord och fyll på med sand så att det blir en höjd där växten sticker upp. Om Du ska vattna gör Du det i ett rör nedstucket bredvid växten eller vattna vid sidan av den.
   Lycka till!
   Jankov

 2. Hej Jankov ,
  Är mycket förtvivlad har en vit stor klematis som jag hade planterat under ett träd.
  Den trivs mycket bra där .Det hade kommit ett lite ogräs som hade växt vid sidan om klematisen. Min okunnige make tar ett maskrosjärn och hugger av hela min fina klematis nere vid rotsystemet.
  Den hade växt drygt 0,7 meter och skulle strax börja blomma.
  Finns det någon chans att rädda denna del som är avhugget .
  En förtvivlad Gerd.

  1. Hej!
   Vilken olycka! Sånt är jättetråkigt! Det kan finnas chans att den kan skjuta nya skott från rotsystemet. Förutsättningen är att det finns tillväxtpunkter under jord. Det kommer Du snart att se. Det kan ta några veckor innan det händer något. Jag hoppa för både Din och Din mans skull att det fungerar!
   Lycka till!
   Jankov

 3. Hej Jankov,

  Jag vill plantera bergsklematis (Montana var. Rubens) vid två av stolparna i min pergola. De två andra stolparna är tänkt att ha vildkaprifol. Vilka väderstreck är bäst att plantera i? Jag skulle vilja plantera dem i diagonal, men förstår att klematisen kanske mår bäst att sättas på nordsidan?
  En till fråga: Jag bor i Stockholm och har läst att hårdavintrar kan skada klematisen (som ändå ska tåla zon 1-2). Hur hård är en hård vinter och hur kan jag skydda växen?

  Tusen tack för en mycket bra artikel!

  Joseph

  1. Det är säkert inga problem med Dina klematisar i Stockholm. De gillar att ha nederdelen av växten i skugga och ha blommorna uppe i solen. Jordförbättra med rosjord och Algomin Trädgårdsgödsel. Gräv djupt c:a 50 cm.
   Lycka till!
   Jankov

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jankov

Fråga Jankov

Skicka din fråga till vår expert