Hoppa över innehåll

Bästa krukväxterna – våra favoriter!

När trädgården gått i ide får man vända sin uppmärksamhet till inomhusväxterna om man vill pyssla med något grönt! Och bland våra vanliga krukväxter finns massa roligt, vackert och spännande att upptäcka för den växtintresserade! Här bjuder vi på några riktiga favoriter, de bästa krukväxterna enligt oss just nu – men listan är ständigt föränderlig och vi tar gärna emot tips på era favoriter!

Ta del av varför du inte ska glömma gräsgödsel och krukväxtnäring här!

Begonia

Älskad av många, förbisedd av vissa – vi vill slå ett slag för begonian! Visserligen är den inte alltid speciellt långlivad som krukväxt, men den tillför verkligen både läcker färg och form på fönsterbrädan under de mörka månaderna när vi behöver det som bäst! Ovan syns sorten ’Ceveca’ samt en rosa storblommig variant ur serien BIG FLOWER.

Kalanchoe ’Magic Bells’

Kallas ibland Klockkalanchoe och finns i välsorterade blomsterbutiker nu på vintern (kan du inte hitta den kan du säkert be din blomsterbutik beställa hem den!). Den blir runt 50 cm hög och har urgulliga ljusgröna svängande ”klockor”.

Rhipsalis

I släktet rhipsalis finns ett flertal olika sorter som ibland saluförs under det svenska namnet pendelkaktus. Rhipsalis är en spektakulär bladkaktus som skickar iväg spröt med ett virrvarr av pinnar i alla riktningar. Gör sig fint i en hängande ampel eller hög kruka. Otroligt lättskött, kräver minimalt med vatten och klarar de flesta placeringar. En vinnare!

Läs även: Ljung och Alunrot ger fina höstkrukor!

Svärmorstunga

Det är ingen slump att svärmorstungans popularitet hållit sig stabil från 70-talet fram till idag. Mer lättskött växt får man leta länge efter! Kan ibland tyckas torr och tråkig, men glöm inte att en krukväxt kan få ett nytt, spännande utseende beroende på vad för slags kruka den får bo i, och hur man placerar den! Flera svärmorstungor tillsammans blir ett snyggt stilleben till exempel.

Calandiva

Denna skönhet har söta, fyllda blommor som nästan liknar små rosor. Den har samma kraftiga blad och tålighet som vanlig kalanchoe. Ljus placering, klarar även full sol. Vattnas regelbundet men låt torka upp mellan gångerna. Gödning vår till höst, svag dos.

Skelettsköld

Det är svårt att inte charmas av skelettsköldens häftiga blad. De lysande ljusa bladnerverna på den mörkt gröna bakgrunden ger verkligen bladen ett skelettliknande utseende! Förutom att vara snygg är plantan också lättskött. Ge lagom med ljus och vatten så håller den sig oklanderligt snygg länge.

Fågelbobräken

Läcker grön växt som håller hur länge som helst även om man glömmer både vatten och näring. Denna trotjänare kan stå både ljust och lite mörkare, och signalerar tydligt om den inte mår bra, då gulnar bladen och det är dags att felsöka: ljusare placering? Mer/mindre vatten? Korrigera problemet, och växter börjar grönska igen! Tacksamt!

Gerbera

Inte bara är den snygg – gerberan har också förmågan att minska halten av skadliga ämnen (t.ex. formaldehyd, bensen och trikloretylen) i luften genom att ta upp dem! En riktig superhjälte att ha hemma alltså. Ljus placering och jämn bevattning.

Läs även: Kul med kaktus – skötseltips och inspiration!

Vilka tycker du är de bästa krukväxterna, har du några absoluta favoriter du inte vill vara utan! Berätta i en kommentar nedan!

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök