Hoppa över innehåll

Kul med kaktus! – skötseltips och inspiration

Nu i november säljs det massor av novemberkaktusar eller julkaktusar i butikerna. Och det är förvisso ganska häftigt när en annars ganska oansenlig krukväxt plötsligt sätter igång och tokblommar i kraftiga färger mitt i höstmörkret!

Ta del av varför du inte ska glömma gräsgödsel och krukväxtnäring här!

Novemberkaktus

Schlumbergera truncata, härstammar från Brasilien och är egentligen en epifyt, vilket betyder att den i sin naturliga miljö lever på andra växter, fast utan att ta vatten eller näring från dessa. Som de flesta kaktusar gillar novemberkaktusen att stå ljust, men inte i direkt solljus. De flesta kaktusar är tåliga trotjänare som kan bli väldigt gamla.

Så sköter du kaktusar

Den vanligaste dödsorsaken hos kaktusar är förmodligen övervattning, speciellt hos de kaktusar som har sitt ursprung i öknen och är vana vid långa torrperioder. Framförallt under viloperioden på vintern ska de allra flesta kaktusar ha sparsamt med vatten. När man väl vattnar kan man ge en rejäl giva, men sen ska kaktusen torka upp ordentligt innan nästa vattning. De tål INTE att stå med blöta fötter, så se till att överskottsvattnet har möjlighet att rinna ut på ett fat eller liknande.

Visste du att kaktusar inte gillar kalk – ett ämne det ofta finns gott om i svenskt kranvatten? Därför kan man om man har möjlighet samla regnvatten och vattna sina kaktusar med istället.

Kaktusar är vana vid samma klimat som vi har i våra bostäder och klarar sig utmärkt i normal rumstemperatur, något som vanliga krukväxter ofta har problem med. De gillar inte den torra, varma luften vi har i våra bostäder, men kaktusarna stortrivs i detta klimat, vilket gör dem till ideala inomhusväxter här på våra breddgrader!

Denna magnifika kaktus-skog som sträcker sig från golv till tak finns i ett växthus på plantskolan Trädgårdspaletten i Malmö. Här måste betingelserna vara optimala för kaktusarna, eftersom de trivs så bra! Kanske inget för vardagsrummet hemma precis…

Tips! Läs mer om våra favoriter bland krukväxterna här!

Denna lilla sötnos är betydligt mer behändig. Liknande småkaktusar finns på nästan varenda plantskola eller växtvaruhus, de är ofta ganska billiga och med minimal skötsel kan de bli riktigt långlivade. De kaktusar du köper i pyttesmå krukor förblir rätt små. Men om du planterar om dem kan de bli praktfulla exemplar. Plantera om dem i en lite större kruka i kaktusjord eller annan sandblandad jord.

Läs även: Ljung och Alunrot ger fina höstkrukor!

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök