Hoppa över innehåll

Fruktremmar – nyttigt godis till helgen!

Har du samlat på dig mycket frukt och bär denna sommar, och tröttnat på att göra sylt och saft? Prova att förvandla skörden till läckra, nyttiga fruktremmar!

Fruktremmar är inte svårt att göra, bara en aning tidskrävande, så det gäller att ha tålamod. Man får ha samma inställning som när man bakar en kaka som ska stå över natten, det blir inte utdelning direkt, men väl nästa dag!

Vilka ingredienser ska jag använda?

Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vad man kan stoppa i fruktremmarna! De som avbildas på bild här innehåller blåbär och björnbär men vi har också provat jordgubbar och hallon med mycket gott resultat, banan, bigarråer och mango blev också finfint, och googlar man runt finns det massor av förslag och recept, vad sägs till exempel om lingonremmar,  annanasremmar, eller varför inte kryddiga sötpotatis-äppelremmar? Möjligheterna är oändliga…

 

Så här gör du fruktremmar!

Till två plåtar:

ca 5 dl bär/frukt (vi använde blåbär och björnbär)

4 urkärnade färska dadlar

ca 1/2 msk lönnsirap

(dadlar och lönnsirap är för att söta remmarna något. Banan, honung, agavesirap m.m. har samma effekt.)

kokosflingor att strössla över

Gör så här:

  • Mixa alla ingredienser i en mixer/blender/stavmixer eller liknande tills det blivit en trögflytande puré. Den ska gå att hälla, men ej rinna ut för mycket. Justera med vatten om den är för tjock eller mer frukt om den är för lös. Det går också att rädda en för lös puré genom att tillsätta ca 2 msk chiafrön och vänta en stund, då tjocknar lösningen.
  • Bred ut purén i ett tunt lager (ca 5 mm) på ett bakplåtspapper på en plåt. Gärna ett sådant där återanvändningsbart bakplåtspapper i silikon, då lossnar remmarna lättare sen. Släta ut purén med en slickepott så det blir jämntjockt. Strössla över kokosflingorna.
  • Torka remmarna i en torkugn på mellan 45-50 grader eller en vanlig ugn på så låg värme som går, ca 50 grader. Beroende på ugnen, val av bär, tjocklek på purélaget osv tar det ca 6-8 timmar. Öppna ugnsluckan då och då för att kolla status och släppa ut fukt.
  • När purén inte längre är kladdig utan kan lyftas från bakplåtspappret är remmarna klara!
  • Klipp till lagom breda fruktremmar, rulla ihop dem och förvara i lufttät burk.

 

Sök