Hoppa över innehåll

Gör ditt eget nyponte!

Visste du att en kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner!? Passa på att ta tillvara några av de vackra frukterna om du har nypon i din trädgård. De kommer väl till pass för att boosta immunförsvaret under de kommande mörka vintermånaderna.

Alla nypon går att äta men alla är inte lika stora och har inte lika mycket fruktkött. Några rossorter som ger fina nypon är:

  • pimpinellros (R. spinosissima)
  • vresros (R. rugosa)
  • plommonros (R. pomifera)
  • mandarinros (R. moyesii)
  • igelkottsros (R. roxburghii)

Efter man tagit bort de håriga fröna i nyponets mitt kan man göra marmelad, gelé eller till och med sylt på färska nypon. För att inte tala om nyponsoppa.

Men ett av de allra lättaste sätten att spara, förvara och använda nypon på är att torka dem till te.
Gör så här:
1. Dela nyponen mitt itu och lägg att torka. Se till att inga nypon ligger på varandra och titta till dem då och då så de inte börjat mögla eller ruttna. När nyponhalvorna blivit torra, skrumpna och hårda är de klara och kan läggas till förvar i burk med lock.
2. För att göra te: lägg önskad mängd nypon i et tät tesil tillsammans med ditt favorit-te. Låt dra lite extra länge, så att nyponen hinner mjukas upp. Njut och låt C-vitaminerna rusa in i kroppen!
Det går även att låta nyponen dra direkt i varmvattnet i koppen, utan något annat te. Ta då lite större mängd nypon så att den milda smaken kommer fram bättre.

Sök