Hoppa över innehåll

Gör din egen ringblomsolja

Ringblommor är en supersommarblomma som kan blomma långt in på hösten och som självsår sig flitigt, så pass att vissa ser den snarare som ett ogräs än som en trädgårdsväxt. Den har dessutom helande egenskaper som man själv enkelt kan dra nytta av! Så här enkelt kan du göra din egen ringblomsolja, som i sin tur sedan kan göras till ringblomssalva. Oljan och salvan är strålande att använda som hudvård eftersom ringblomman innehåller ämnen som är antiinflammatoriska och antibakteriella. Använd oljan/salvan på torr hud, eksem, blöjutslag, insektsbett eller mindre sår. Den fungerar lugnande och helande.

Vill du odla mer ätbart? Läs hur du kan mogna tomater inne här.

Ringblomsolja – gör så här!

1. Plocka av kronbladen från utslagna ringblommor och lägg på tork på en torr, plan yta, exempelvis en bricka, en uppslagen tidning, papptallrikar ect. En medelstor bukett med ca 20-25 blommor räcker ungefär till en 0,4 liters burk. Bladen är så små och tunna att de torkar snabb på ett par dagar i vanlig rumstemperatur.

Tips! Gör ditt eget nyponte – läs hur!

2. Lägg de torkade kronbladen i en glasburk och fyll upp med växtolja, exempelvis olivolja eller solrosolja.

3. Nu ska bladen stå och dra i oljan i ca 4 veckor. Placera på en ljus plats, gärna där du passerar den ofta så kommer du ihåg att skaka lite på burken då och då och se till att inga blad hamnat ovanför oljan utan alla ligger under ytan.

4. Efter ca 4 veckor silar du bort bladen och oljan är färdig att användas! Vill du göra den till salva är det bara att värma upp den tillsammans med bivax i ett vattenbad, hälla upp på småburkar och låta svalna. Ju högre procent bivax, ju hårdare salva. Ca 20 % bivax ger en mjuk och lättapplicerad salva.

Testa fler smarriga recept! Läs hur du gör nyttiga fruktremmar till helgen.

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

Sök