Hoppa över innehåll

Kan vem som helst förkultivera?

Kan vem som helst förkultivera växter inomhus för att sedan plantera ut dem när det är varmare utomhus?

Tips! Lär dig hur du komposterar – ta del av tips & råd här.

Vi vill tro att alla faktiskt kan det!

Du behöver: 

  • Intresset
  • Lite plats
  • Jord
  • Odlingstråg av något slag (det går bra med gamla tomattråg i plast du fått med när du köpt grönsaker i butik
  • Fröer du önskar att så
  • Bricka som trågen kan stå på så överblivet vatten inte rinner iväg
  • Flytande Algomin Ekologiska Näring

Gör såhär för att odla på ditt sätt: 

Läs på fröpåsarna redan innan du bestämmer om du ska handla dem så du tycker att det är lagom omständigt för din smak. Vissa vill ha fröer att peta ner i jord och vattna dem ibland men inte bry sig mer än så. Medan andra älskar att ha fröer som behöver först blötläggas och sedan drivas upp och så vidare.

När du planterar fröer kan det vara bra att plantera två fröer i en kruka/tråg så om ett av fröerna aldrig gror har du ökat din chans för att lyckas med uppdrivning av dina växter.

Tips! Läs även: Lyckas med sådden – bästa tipsen

Följ anvisningarna på fröpåsen och om dina plantor behöver extra värme kan en tvättstuga, ett pannrum eller ett badrum vara bra plats för plantorna. Men tänk på att plantor behöver ljus och om det är för snålt med ljus i det rum du väljer rekommenderar vi någon form av växtbelysning!

Det bästa är att vattna med en sprayflaska så inte fröerna flyter runt i jorden och det blir ett planteringskaos av det hela!

När plantorna har fått 2 bladpar så behöver de inte ha ett eventuellt lock eller plast längre.

När dina plantor har börjat växa sig till att bli små växter ska de så kallas ”omskolas” och det betyder helt enkelt att de ska flyttas till större krukor eller egna krukor (för de som du har två plantor i en kruka till exempel). Lyft försiktigt plantan och se till att få med rötterna. Tryck ett hål i den nya jorden med ditt finger och lägg försiktigt ner skottets rötter. Pressa försiktigt till jorden så skottet hamnar på plats men ändå har luft i jorden och inte heller trycks sönder. Det bästa är att lyfta i bladen och inte i stjälkarna eller rötterna då de kan vara superkänsliga i detta stadiet.

I samband med omskolningen är det dags att börja ge dina plantor Algomin Flytande Näring och det är bara att följa anvisningarna på förpackningen. Du blandar 1 kapsyl med 1 liter vatten (skaka alltid flaskan innan användning) och vattna plantorna så du vet att de har möjlighet att torka ut igen på ett dygn ungefär.

Tips! Läs även: Odla späda och nyttiga småblad

Stora växter kan behöva omskolas flera gånger beroende på hur stora de kommer att bli. Du kan också plocka bort skott och toppa skott på dina växter så du styr hur du vill att de ska växa. Detta är bäst att göra när de har växt till sig ordentligt.

När du ska flytta ut plantorna är det bra att ställa dem på ett ställe som inte är rumstempererat men heller inte lika kallt som utomhus, så de hinner vänja sig vid utomhustemperaturen de snart ska bo i dygnet runt. Flytta inte ut plantor innan nattfrosten har slutat helt.

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök