Hoppa över innehåll

Lyckas med sådden – bästa tipsen!

Att förså grönsaker och blommor inomhus är inte bara bra för att få ett försprång i grönsakslandet – är man inbiten trädgård- och odlingsnörd är det startskottet på odlingssäsongen och kanske första tillfället på året när man äntligen får lov att på allvar börja jobba aktivt med sin älsklingssyssla – ÄNTLIGEN!

Här kommer ett par bra knep att lägga på minnet för att underlätta och optimera chanserna för en lyckad sådd!

 

Våra bästa tips för en lyckad sådd:

  • Skriv tydliga namnskyltar redan innan du sätter igång med jorden! Det minimerar risken för att blanda ihop sådderna och man slipper kämpa med jordiga, blöta fingrar i kombination med penna.

  • Fyll dina sålådor/krukor till hälften med vanlig planteringsjord och toppa sedan med ett övre lager såjord. De små känsliga fröna gror bäst i näringsfattig såjord, men hyfsat snart behöver de den extra näring som finns i planteringsjorden. På detta sätt kan du skjuta upp första omplanteringen en smula!

  • Vattna igenom jorden i krukorna INNAN du sår! Annars är risken stor att de små fröna spolas runt, kanske till och med flyter bort. Med en fuktig såyta är det busenkelt att trycka dit ett frö och toppa med ett tunt lager jord, och fröet har all fukt det behöver för att gro!

  • Extra växtbelysning över sådderna är GULD värt för att slippa få de där taniga, gängliga och ömtåliga småplantorna som de ofta blir när sådderna får för lite ljus.  12-16 timmars ljus rekommenderas för att sådderna ska utvecklas på bästa sätt!

 

Vad sår du denna vår? Och vad är dina bästa så-tips? Dela gärna med dig i kommentarerna!

 

 

Sök