Hoppa över innehåll

Odla späda och nyttiga småblad

Så här års råder det brist på färska, närodlade, gröna blad i både trädgården och matvarubutiken. Men det kan man lätt råda bot på själv genom att odla späda och nyttiga småblad, på engelska ”micro greens”, direkt i köksfönstret!

Tips! Lär dig hur du komposterar – ta del av tips & råd här.

Det enda som krävs är jord, frön och en behållare som bladen kan få växa i. Det går lika bra med en ursköljd plastburk eller en vanlig kruka, bara det finns hål i botten.

Idén med att odla småblad är att man skördar dem när de bara är ett par centimeter höga och just utvecklat sina första ”riktiga” blad (till skillnad från de allra första hjärtbladen). Enligt de senaste rönen ska dessa späda små blad vara fullkomligt fullpackade med vitaminer och ibland innehålla upp till sex gånger mer näringsämnen jämfört med de vuxna bladen hos samma sorts planta!

Vem som helst kan förkultivera! Läs hur i vår artikel här.

Det är inga speciella frön som behövs, alla typer av ätliga blad fungerar, exempelvis amarant, portulak, trädgårdsmålla eller vanlig plocksallat.

Så här gör du:

  • Fyll ditt planteringskärl med jord och vattna igenom så jorden är fuktig
  • Strö över frön – ganska tätt
  • Täck med ett tunt lager med jord
  • Vät det tunna översta jordlagret med en sprayflaska
  • Ställ ljust och vänta på att de första små spirande grönsakerna ska sticka upp
  • Skörda när de är mellan 5-7 cm höga

På detta sätt kan man njuta av färsk, nyttig sallad året om! Och mer närodlat kan det väl knappast bli…
Prova du också!

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

Sök