Hoppa över innehåll

Klängväxter

Plantera

Gräv en grop minst dubbelt så djup och bred som krukan växten står i. Använd en planteringsjord av god kvalitet alternativt jordförbättra med barkmull om din jord känns tung och kompakt. Till klätterhortensia skall du använda rhododendronjord. Placera växten i planteringsgropen och fyll på med jord, tryck till för hand och genomvattna jorden. Plantan skall stå lika djupt som den stod i krukan. Undantag är klematis som skall stå 5 centimeter djupare än marknivån, de sista 5 centimetrarna upp till marknivå fylls med grov sand/grus.

Läs mer om Algomin Flytande Näring här!

Beskära

Kaprifol, vildvin, pipranka och kamelontbuske gallras när de blir risiga eller tas ner något på höjden om de blir för höga. Humle har ettåriga skott, dessa tas ner helt till marken varje vår innan den börjar växa. Klematis som blommar på vår och sommar, gallras när de blir risiga. Under februari-mars kan man även klippa dem på höjden för att få en tätare planta. Klematis som blommar under sensommaren/hösten gallras som vårblommande, alternativt klipps ner till cirka 30 centimeter över marknivå tidigt på våren.

Tips! Läs mer om växten Monstera och hur du odlar den här.

Gödsla

Gödsla dina klängväxter vår och höst med Algomin Prunkande Trädgård, använd spettmetoden: gör cirka 30 centimeter djupa hål vid bladverkets droppkant med 0,8-1 meters mellanrum. Dosera med en knuten näve gödsel i varje hål.

Runt midsommar ger du dem en giva Algomin Gröna Fingrar ca 1kg/35m² som strös i ytan. Till klätterhortensia använder man en trädgårdsgödsel med lågt pH.

Vill du ha fler insikter från Algomin? Läs vår artikel om blommornas språk här.

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök