Hoppa över innehåll

Kryddväxter

Plantera

De flesta kryddväxter behöver stå i soliga lägen för att växa bra och utveckla full smak. Använd en perenna- eller örtjord eller en planteringsjord av god kvalitet. Viktigt är att jorden är väldränerad, kryddor vill inte stå i vatten, speciellt inte under hösten och vintern. Om du har en tung och kompakt jord, jordförbättra med barkmull. Doppa växten i vatten tills det slutar bubbla innan du planterar. Sätt plantan på samma djup som den står i krukan i plantskolan. Vattna ordentligt när plantan är nysatt, även om den trivs i torra och soliga lägen.

Vill du lyckas med din plantering? Läs mer om hur du gör här.

Beskär

På hösten lämnas vissna blad och stjälkar kvar. Dessa klipps bort på våren innan plantan börjat växa. Örtartade växter, exempelvis gräslök, klipps hela vägen ner till marken. De sorter som har kvar tunna grenar, exempelvis timjan, salvia, oregano och mynta, klipps ner till 3-4 centimeter över marknivån. Speciellt gräslök bör man klippa hårt då smaken försämras om den går i blom.

Få fler tips på hur du anlägger ett trädgårdsland här!

Gödsla

Mylla ner Algomin Prunkande Trädgård, cirka 1kg/30m², under vår och höst. Sprid en giva Algomin Extra Växtkraft, ca 1 kg/35m², i ytjorden någon under sommaren. Vill du odla dina kryddor helt ekologiskt använder du Algomin Gröna Fingrar som ska myllas ner en gång under våren, en gång under sommaren och en gång under hösten, cirka 1kg/30m².

Lär dig odla tomater på bästa sätt i vår artikel här.

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök