Hoppa över innehåll

Kryddväxter

Plantera

De flesta kryddväxter behöver stå i soliga lägen för att växa bra och utveckla full smak. Använd en perenna- eller örtjord eller en planteringsjord av god kvalitet. Viktigt är att jorden är väldränerad, kryddor vill inte stå i vatten, speciellt inte under hösten och vintern. Om du har en tung och kompakt jord, jordförbättra med barkmull. Doppa växten i vatten tills det slutar bubbla innan du planterar. Sätt plantan på samma djup som den står i krukan i plantskolan. Vattna ordentligt när plantan är nysatt, även om den trivs i torra och soliga lägen.

Beskär

På hösten lämnas vissna blad och stjälkar kvar. Dessa klipps bort på våren innan plantan börjat växa. Örtartade växter, exempelvis gräslök, klipps hela vägen ner till marken. De sorter som har kvar tunna grenar, exempelvis timjan, salvia, oregano och mynta, klipps ner till 3-4 centimeter över marknivån. Speciellt gräslök bör man klippa hårt då smaken försämras om den går i blom.

Gödsla

Mylla ner Algomin Prunkande Trädgård, cirka 1kg/30m², under vår och höst. Sprid en giva Algomin Extra Växtkraft, ca 1 kg/35m², i ytjorden någon under sommaren. Vill du odla dina kryddor helt ekologiskt använder du Algomin Gröna Fingrar som ska myllas ner en gång under våren, en gång under sommaren och en gång under hösten, cirka 1kg/30m².

 

Sök