Hoppa över innehåll

Så lyckas du med planteringen!

Hösten är bästa planteringstiden för det allra mesta i trädgården. Här bjuder vi på några bra tips som hjälper dig att lyckas med planteringen!

Få fler tips på hur du anlägger ett trädgårdsland här!

1. Gräv inte en för liten grop!

Gropen ska vara dubbelt så stor som den nya växtens rotsystem, och den ska vara bredare än djup eftersom rötterna oftast breder ut sig mer på bredden än på djupet.

Tips! Läs även: Allt du behöver veta om kryddväxter

2. Vattna ordentligt!

Nyplanterade växter är extra känsliga för att torka ut. Se till att vattna ordentligt vid planteringstillfället, men även veckorna efter, speciellt om vädret är torrt.

Lär dig odla tomater på bästa sätt i vår artikel här.

3. Glöm inte att ge näring!

Bästa sättet att få en nyplanterad växt att snabbt etablera sig, rota sig och börja växa bra är att ge den näring vid planteringstillfället. Men inte vilken gödsel som helst, det ska vara kvävefattig näring som inte är för kraftig och bränner rötterna. Istället ska näringen innehålla ämnena fosfor (P) och kalium (K), så kallad PK-gödsel. Dessa ämnen är långtidsverkande och gynnar rotsystemet och knoppbildningen till nästa år, vilket ger bättre blomning och fler frukter och bär kommande säsong. Algomin Prunkande Trädgård har just denna sammansättning och är en utmärkt näring att använda vid plantering. Dosera ca 1 msk till perenner, 1-2 msk till buskar, 2-3 msk till större buskar och träd. Blanda näringen i planteringsjorden.

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök