Hoppa över innehåll

Så lyckas du med planteringen!

Hösten är bästa planteringstiden för det allra mesta i trädgården. Här bjuder vi på några bra tips som hjälper dig att lyckas med planteringen!

1. Gräv inte en för liten grop!

Gropen ska vara dubbelt så stor som den nya växtens rotsystem, och den ska vara bredare än djup eftersom rötterna oftast breder ut sig mer på bredden än på djupet.

2. Vattna ordentligt!

Nyplanterade växter är extra känsliga för att torka ut. Se till att vattna ordentligt vid planteringstillfället, men även veckorna efter, speciellt om vädret är torrt.

3. Glöm inte att ge näring!

Bästa sättet att få en nyplanterad växt att snabbt etablera sig, rota sig och börja växa bra är att ge den näring vid planteringstillfället. Men inte vilken gödsel som helst, det ska vara kvävefattig näring som inte är för kraftig och bränner rötterna. Istället ska näringen innehålla ämnena fosfor (P) och kalium (K), så kallad PK-gödsel. Dessa ämnen är långtidsverkande och gynnar rotsystemet och knoppbildningen till nästa år, vilket ger bättre blomning och fler frukter och bär kommande säsong. Algomin Trädgårdsgödsel har just denna sammansättning och är en utmärkt näring att använda vid plantering. Dosera ca 1 msk till perenner, 1-2 msk till buskar, 2-3 msk till större buskar och träd. Blanda näringen i planteringsjorden.

 

Läs mer om Algomin Trädgårdsgödsel här!

 

p.s. Du glömmer väl inte att även gräsmattan mår utmärkt av PK-gödsel på hösten? Läs mer här!

Sök