Föröka dina rosor med sticklingar!

Föröka dina rosor med sticklingar!

Rossticklingar

Att ta sticklingar från rosor är inte svårt, bara roligt! Du kan få ut flera stycken från en endaste liten planta, och på en sommar kan de små pinnarna växa till sig till små buskar om du planterar ut dem i trädgården! Vår trädgårdsexpert Jankov Månsson guidar hur man gör, steg för steg.

Till att börja med är hygienen viktig när man tar sticklingar. Allt måste vara noga rentvättat, både krukorna och redskapen du använder, annars är risken stor att du får in svamp och sjukdomar till de känsliga sticklingarna.

Jord: Använd Såjord, som också säljs under namnet Kaktusjord eller Sticklingsjord. Den är torvrik och innehåller vermikulit som gör jorden extra luftig, för att undvika att sticklingarna ruttnar.

Gör så här:

1. Fyll en ren kruka med jord och tryck till lätt, det ska vara luftigt men stabilt.

2. Klipp av en av rosens stammar, och klipp sedan av en bit precis ovanför ett blad så att du får en liten bit stam med ett blad och ett så kallat öga. Ögat är den lilla prick som sitter precis där bladet växer ut från stammen. Det är ögat som kommer utvecklas till en ny gren.

Rossticklingar

 

3. Var noga med att inte nudda den avklippta ytan med fingrarna, allt för att undvika att smuts, svamp och sjukdomar fördärvar sticklingen.

4. Gör ett litet hål med en blompinne i jorden i krukan och stick ner sticklingen och tryck till försiktigt. Sätt den nära krukans kant, där är det luftigast och varmast och bäst förhållanden för sticklingen att utveckla rötter. Du kan få plats med ett par, tre stycken sticklingar i samma kruka.

Rossticklingar

 

5. Vattna lite och sätt ner hela krukan i en plastpåse.

Rossticklingar

 

6. Andas ut i påsen och förslut. Den koldioxidrika utandningen är en extra gåva till sticklingen! Märk påsen, det är lätt att glömma sort efter några veckor!

 

Nu ska krukan stå med påsen tätt försluten några veckor. Den behöver inte luftas eller vattnas, den har allt den behöver. När du ser att ögat börjat utvecklas till en liten kvist kan du börja öppna plastpåsen gradvis, lite mer för varje dag, för att långsamt vänja sticklingarna vid vanlig temperatur. Nu kan du också börja gödselvattna sticklingarna med Algomin Ekologisk Näring en gång i veckan.

För att få en tät och fin ros bör man toppa den nya kvisten som vuxit ut, då grenar den sig. Fram på försommaren kan man plantera ut den i rabatten.

Gödsla med Algomin Start vid planteringen så får rosen bra förutsättningar att etablera sig. Gödsla under växtsäsongen med Algomin Trädgårdsgödsel, använd spettmetoden. För att rosorna skall behålla lystern i bladen och för att motverka sjukdomar (näringsbrist är en vanlig anledning till problem med rosor) kan man också ge en omgång Algomin Professional Garden under sommaren.

Övervintra rosen genom att täcka över den där den står i rabatten med vit fiberduk. Alternativt jordslå den (gräv ner hela plantan) eller flytta in den i ett frostfritt garage eller liknande om du har den i en kruka.

 

Mer tips om hur man sköter rosor hittar du här!

 

 

9 responses to “Föröka dina rosor med sticklingar!

 1. Tack! Det är en ångest dag för mig idag men den här informationen nådde igenom min ångest. Ha ha ha! Kontroversiellt skrivet men det är väl så med ångest att man gör vad som helst för att tränga undan den om man kan. Jag ville veta om man kan föröka genom sticklingar i augusti eller om det behöver vara på våren. Har en lichtenkönig Lucia som växer vackert men assymetriskt och jag ville toppa den och ta vara på grenarna jag klipper bort. Jag vet att man ska beskära på våren när björken slår ut egentligen men jag tänkte ta sticklingarna nu efter att grenarna har blommat över.

  1. Hej!
   Jodå det går fortfarande att föröka rosor med sticklingar. Prova helst Hasselfors S-jord och ta stickling med ett blad. Ögat får inte ha börjat växa. Tät luft i genomskinlig plastlåda eller speciell sticklinglåda. Ställ ljust men inte i full sol. Efter 3-4 veckor har sticklingen fått rötter. Plantera då om i U-jord eller motsvarande. En så sen förökning gör att Du nog får övervintra sticklingarna svalt men ljust. Plantera om till våren. Alternativt övervintrar Du dem i sticklinglådan och ger dem flytande näring när de fått rötter. Plocka alltid bort döda och skadade blad.
   Jag hoppas att Du lyckas! Extraljus är att rekommendera. Det går ju förstås lite lättare på försommaren men lyckas Du hålla liv i dem kan Du ju driva dem inomhus tidigt och få kraftiga skott.
   Hälsningar
   Jankov

 2. Jag har lyckats ta stickling av en gammal symphony röd klätterros. Har nu två plantor som skjutit skott. Vad gör jag nu? Är helt novis, och så lycklig för dessa rosor från föräldrarnas trädgård , och vill inte ta död på dem över vintern. Har inget växthus. De står nu i 12cm krukor.

  1. Det gläder mig att Du lyckats. Det säkraste sättet att övervintra dem är att gräva ner dem på ett skyddat ställe och när det börjar bli frost närmre jul täcka hela växten med en hög jord. Gärna porös så isolerar det bättre. Inomhus i kruka med tilläggsljus är en annan väg.
   Lycka till
   Jankov

 3. Hej,

  Nu har jag följt dina instruktioner till punkt och pricka och kommer med spänning vänta på att se vad som händer med mina ros-skott… Men jag har tre frågor, vad betyder spettmetoden? Och om mina skott får nya kvistar – jag planterade fyra skott i samma kruka – vilken sorts kruka ska jag flytta över dem till, dvs. vilket material och vilken storlek ungefär? Och vad måste man tänka på under vinterhalvåret? Tacksam för svar.

  1. Hej Beata!

   Den nya grenen är den som börjar sticka uppåt/iväg. Om du toppar den innan den sticker för mycket så kommer rosen buska sig fint och inte sticka iväg på höjden.

   Vänligen, Anna på Algomin

 4. Hej Jankov!! jag harsatt sticklingar remonterade rosor men de verka dö i krukan,,har vattnat dem, kanske de blev för mycket vatten. ska inte påsarna ha lufthål för syret, jag följde din metod. ska jag plantera om dem i gmindre blöt jord??
  mvh:pelle

  1. Hej Pelle!
   Tråkigt att rossticklingarna verkar dö! Det är viktigt att sticklingsjorden är steril och en blandning av såjord och 20% perlite eller att Du använder Hasselfors S-Jord, som står för sticklingsjord. Ett blad med en knopp på varje stickling. Sedan ska Du ha tät luft alltså sticklingskrukan ska stå i en plastpåse som är stängd upptill. Jorden ska vara fuktig med inte blöt. Ställ ljust! Bladen får inte ligga på varandra. Det ger svampangrepp. Kolla så att det inte är någon ohyra och att bladen på sticklingarna är oskadade och friska.
   Ge Dig inte för det ska gå! Problemet vid denna tiden är att ljuset minskar både i styrka och dagslängd. Ställ därför sticklingarna så ljust som möjligt. Du behöver inte vattna eftersom de finns i en sluten miljö!
   Hoppas verkligen att Du lyckas!
   Jankov

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jankov

Fraga Jankov

Skicka din fråga till vår expert