Förstår du blommornas språk?

Förstår du blommornas språk?

_MG_0187

Blomsterspråket utvecklades under 1800-talet som ett sätt att förmedla tankar och känslor med hjälp av blommor. En av anledningarna sägs ha varit att dåtidens unga förälskade par ville ha ett hemligt sätt att kommunicera med varandra utan övervakande mellanhänder. Idag får man väl säga att blomsterspråket lever kvar mest som kuriosa hos blomsterhandlare, där man kan läsa sig till diverse tolkningar av buketter och snittblommor.

 

ros Carina

Några exempel för dig som vill uppvakta någon på Alla hjärtans dag:

 • En blomma: Du är mitt allt.
 • Fem blommor: Jag gör vad som helst för dig.
 • Tio blommor: Vill du gifta dig med mig?
 • Gul blomma: Du är solen i mitt liv.
 • Blå blomma: Jag vill bli vid din sida intill döden.
 • Röd blomma: Jag räknar dagarna tills vi möts igen.
 • Blåklocka: Jag är trogen.
 • Röd ros: Jag älskar dig.
 • Viol: Låt oss vara tillsammans.

Dessa bör du dock undvika om du ska kommunicera med en blomsterspråksfantast du vill uppvakta:

 • Gladiolus: Du är för nonchalant.
 • Gul krysantemum: Jag tillhör en annan.
 • Gul tulpan: Min kärlek känns hopplös.

 

Lyssna på krukväxterna!

krukväxter

Men det finns ett annat blomsterspråk som är betydligt mer relevant, nämligen vad våra växter kommunicerar till oss om hur de mår! Så här års är det krukväxterna inomhus vi får hålla ett extra öga på.

 

Har du koll på växternas signaler?

 • Bladen hänger ner, krullar sig: Jag behöver vatten.
 • Växer snett, sträcker sig åt ett håll: Jag behöver mer ljus.
 • Bleka blad: Jag behöver näring.
 • Alltid fuktig jord, tappar ändå blad: Jag är övervattnad, håller på att drunkna!
 • Rötter sticker ut genom krukans bottenhål: Jag behöver större kruka!

_MG_4111

Börja ge krukväxtnäring!

Så här års är många krukväxter i risigt skick, mycket på grund av för få timmars dagsljus, men även eftersom vår inomhusluft vintertid är både varm och torr – riktigt dåligt för många krukväxter. Ge dina krukväxter en nystart genom att duscha dem, kanske plantera om dem i fräsch jord, och böra ge näring varannan vecka! Algomin Ekologisk Näring passar alla krukväxter, bara blanda ut i vattenkannan enligt dosering på flaskan!

 

Vill du ge en mer bestående gåva på Alla hjärtans dag? Satsa på en krukväxt och en flaska näring så är chanserna goda att din gåva lever i många år istället för ett par dagar!

krukväxtnäring

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jankov

Fraga Jankov

Skicka din fråga till vår expert